Univerzitet u Kopenhagenu želi besplatno školovanje izbjeglica

Rektor Univerziteta u Kopenhagenu smatra da bi se izbjeglice trebale besplatno školovati (Anadolija)

Danski Univerzitet u Kopenhagenu zatražio je od Vlade da pokrene pravni postupak kojim će se omogućiti izbjeglicama besplatno studiranje na univerzitetu, prenosi Anadolija.

Kako piše danski list Politiken, rektor Univerziteta u Kopenhagenu Ralf Hemmingsen je kazao kako je neophodno poduzeti određene inicijative da bi se izbjeglice koje su stigle u Dansku mogle besplatno školovati.

“Izbjeglice koje su dobile privremenu boravišnu dozvolu trebale bi od prvog dana imati pravo na obrazovanje. Mnogi od njih imaju zavidan potencijal, obrazovani su i iskusni. Bilo da ostanu, ili da se vrate odakle su došli, njihov talenat će biti tražen”, naveo je Hemmingsen u svom pismu danskom ministru obrazovanja Esbenu Lundeu Larsenu.

Doprinos nauci

Predsjednik Komiteta studenata Danske Yasmin Davali kazao je kako bi učenici koji dolaze iz različitih kultura mogli doprinijeti u nauci i da bi u tome najviše mogli koristiti Danskoj.

PR menadžer Univerziteta u Kopenhagenu Jasper Steen Winkel kazao je kako Sirijci većinom imaju visoko obrazovanje i dodao kako su ovi studenti veoma talentovani. 

Winkel je dodao kako ministar Larsen još nije odgovorio rektoru Hemmingsenu, ali je istakao kako je, ukoliko dobiju zeleno svjetlo, neophodno da ovi studenti prvo nauče engleski i danski.

Danska je nedavno u oglasima objavljenim u četiri najveća dnevna lista u Libanu najavila strožije uslove i manju pomoć za tražioce azila.

U oglasu se navodi da će socijalna pomoć za novopridošle izbjeglice biti smanjena do 50 posto.

Oni koji dobiju privremenu zaštitu, tokom prve godine boravka u Danskoj neće se moći ujediniti sa svojom porodicom.

Izbjeglice će morati govoriti i razumjeti danski jezik kako bi dobile status rezidenta.

Izvor: Agencije