UNMIK očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine uprkos preprekama

Održavanje sednice Saveta bezbednosti UN je bilo neizvjesno zbog protivljenja SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske (Ujedinjene nacije)

Misija Ujedinjenih nacija u Prištini očekuje da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen, iako za to u ovom trenutku postoje ozbiljne prepreke sa “obe strane učesnice” u tom procesu, ocenio je šef te misije Zahir Tanin na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tanin je na početku sednice Saveta bezbednosti, na kojoj je razmatran tromeseči izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji putem video linka iz Prištine, poručio da je umesto namere za nastavak dijaloga i, kako je rekao, smirivanja tenzija, bilo distrakcija, te da je nejedinstvo stavova dveju strana po tom pitanju dostiglo “kritičnu tačku”.

„Nema sumnje da se lideri obeju strana suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Međutim, minimalan uslov za nastavak dijaloga jeste pronalaženje načina da se prilike stabilizuju, a ne uznemiravaju.”

Takva situacija, kazao je Tanin, povećava zabrinutost o održivosti koalicione kosovske vlade.

Šef Unmika je istakao da je u proteklom periodu puno pažnje bilo usmereno na stopostotno povećane takse na robu iz Srbije i BiH, o čemu je prištinska vlada odluku donela u novembru prošle godine.

Podsetio je da je ova mera prištinskih institucija bila osporena sa mnogo adresa, a da je s druge strane Priština povezuje sa brojim uslovima.

Ovo, kazao je Tanin, nije i jedini primer koji komplikuje napore da se strane, učesnice u dijalogu, vrate za pregovarački sto.

Potrebna podrška svih članica Vijeća sigurnosti

Tanin je naglasio potrebu za nastavkom podrške svih članica Saveta bezbednosti za obnovu angažovanja Beograda i Prištine.

„Smanjivanje tenzija, jačanje međusobnog poverenja i uklanjanje prepreka za dijalog od ključne su važnosti za stabilnost u regionu”, rekao je šef Unmika.

Podsetio je da je u međuvremenu proširen prištinski tim za nastavak dijaloga, ali je dodao da je neophodno da “dve strane” učine više kao bi se pripremio teren za dogovor koji bi mogao biti postignut.

Ovo bi, kazao je Tanin, zahtevalo aktivniji angažman u širem smislu svih aktera.

Podsetio je i da je u decembru kosovska skupština usvojila tri zakona koji se tiču aktivnoti Kosovskih bezbednosnih snaga. Ti zakoni, dodao je, nisu bili podržani od srpskih poslanika.

Šef Unmika je ocenio da sadašnji razvoj odnosa Prištine i Beograda komplikuje napore da se stvori atmosfera u kojoj bi moglo doći do dobrog dijaloga i postizanja kompromisa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze, kao i da dijalog Beograda i Prištine blokiran zbog odluke o uvođenju stoprocentnih taksi na srpsku robu, može biti nastavljen tek kad je Priština povuče.

“Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorima. Međutim, ukoliko to ne učine, biće jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele da prave kompromise, već žele politiku ucene”, rekao je Dačić.

On je na sednici o Kosovu podsetio je da se razgovori Beograda i Prištine vode već 6-7 godina, i da je tokom tog perioda bilo pomaka, nekada većih, nekada manjih, ali se razgovaralo.

“Ja sam, kao tadašnji premijer, potpisao Briselski sporazum. Nažalost, taj sporazum ni danas nije u potpunosti primenjen, a sada smo u fazi da razgovora u Briselu nema i svi ste vrlo svesni zbog čega”, kaže Dačić.

‘Srbija otplaćuje kredite Kosova’

Kako je dodao, zna da će mnogi od prisutnih opet apelovati na obe strane da se uzdrže od jednostranih poteza i posvete dijalogu i pronalaženju trajnog rešenja.

“Mogu vam samo reći da se Srbija uzdržava od jednostranih poteza koje nismo povlačili ni zbog Zajednice srspkih opština koja, kao najvažniji deo Briselskog sporazuma, ni nakon više od pet godina nije formirana, ni pre dva dana kada je Priština donela jednostranu odluku da konfiskuje imovinu rudnika Trepča”, istakao je on.

Dijalog je, kako je naveo, blokiran iz jednog razloga – zbog jednostrane odluke tzv. Kosova da uvede takse, iako je taj potez osuđen od gotovo cele međunarodne zajednice i iako su svi, uključujući najveće saveznike, pozvali Prištinu da tu odluku povuče.

Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje otvorenih pitanja, zbog čega se i nakon uvođenja taksi, uzdržala od recipročnih mera i bilo kakvih poteza koji bi dodatno otežali postojeće stanje, kaže ministar.

“Želeo bih da podsetim da iako je tzv. Kosovo članica Svetske banke i MMF, Srbija je do danas otplatila 750 miliona dolara kredita i treba da otplati još više od 200 miliona USD duga koji se odnose na korisnike sa KiM. Ako već Srbija otplaćuje te dugove, kako onda Kosovo nije deo Srbije?”, rekao je Dačić, komentarišući odluku Prištine o rudniku Trepča.

Dačić je rekao i da Srbija pozdravlja započete aktivnosti „Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva“ na saslušanju pojedinih lica sa KiM.

” Istovremeno se nadamo da će uskoro biti podignute i prve optužnice, posebno imajući u vidu značaj ovog koraka u procesu rasvetljavanja zločina izvršenih na pripadnicima srpskog stanovišta i drugih nealbanaca na KiM”, rekao je on.

Održavanje sednice Saveta bezbednosti UN je bilo neizvesno zbog protivljenja SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske da se raspravlja o Kosovu, iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog meseca predsedava SB UN izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red.

Izvor: Agencije