Oglasi

Unosna američka industrija vjenčanja

Vjenčanje u Sjedinjenim Američkim Državama košta u prosjeku 27.000 dolara, što je cijena luksuznog automobila.
Svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama se vjenča više od 2,3 miliona parovaAP

Američka industrija vjenčanja u prosjeku zabilježi prihod veći od 70 milijardi dolara godišnje. Svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama se vjenča više od 2,3 miliona parova. To znači da se prosječno svakog dana održi 6.200 vjenčanja.

Mnoga američka vjenčanja su grandiozne ceremonije, za čije je planiranje potrebno najmanje godinu dana. Mladi parovi često žele sve polako pripremiti i isplanirati,  to traje i do godinu dana, ali se često ispostavi da je gužva takva da su mnoge poželjne lokacije već rezervirane, i to za duže vrijeme.

To je tipična situacija, kaže organizatorica vjenčanja Susan Smith. Većina mladenki želi se udati u subotu uvečer, tako da su opcije za taj dan uvijek ograničene.

Onda moraju razmisliti da li žele baš to mjesto za vjenčanje, jer će morati čekati dok ne bude na raspolaganju, ili moraju promijeniti planirani datum svadbe. Sam taj proces traje mnogo duže nego što se pretpostavlja.

Tradicija i troškovi

Vjenčanje košta u prosjeku, 27.000 dolara, što je cijena luksuznog automobila. Više od polovine te sume otpada na iznajmljivanje prostora i cijenu večere.

Mladenci, a posebno buduće mladenke, lako se mogu zanijeti - uz sve internetske stranice i TV emisije o vjenčanjima, koje reklamiraju stvari koje sebi mnogi ne mogu priuštiti.

Tradicija nalaže da roditelji mladenke snose troškove vjenčanja. Međutim, u današnje vrijeme, kada se i muškarci i žene vjenčavaju kasnije, a cijena tog događaja stalno raste, finansiranje je često trošak koji dijele obje strane.

Organizatori vjenčanja navode da mladenke mlađe od 27 godina obično više slušaju savjete roditelja. Ali, ako je riječ o mladenkama od 27 do 30 godina, koje već imaju karijeru i ušteđevinu - takve žene mogu finansirati svoje vjenčanje i više utjecati na njegov tok.

Proces planiranja vjenčanja često produbi već postojeće probleme između mlade i mladoženje. Organizatorica vjenčanja Susan Smith kaže za Glas Amerike da njena profesija zahtijeva strpljenje i diplomatske vještine, a ponekad je bila i svjedok raskidanja vjeridbe.

Naravno, nisu svi spremni na vjenčanje potrošiti sumu za koju bi mogli kupiti nov automobil. Mnogi parovi registriraju svoj brak u gradskim skupštinama, "pobjegnu" u Las Vegas, ili održe jednostavne, skromne ceremonije, kaže ona.

Izvor: Agencije