UNRWA traži pomoć arapskih zemalja za palestinske izbjeglice

UNRWA, Hrana, Palestinci, Izbjeglice
Jedanaest zemalja pristalo je povećati sredstva za kako bi agenciji nadoknadili uskraćeno od SAD-a (EPA)

UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) zatražila je u četvrtak od arapskih zemalja financijsku pomoć, nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa prekinula pomoć agenciji vrijednu milijune dolara.

Čelnik UNRWA-e Pierre Kraehenbuehl, koji se u četvrtak obratio sastanku ministara vanjskih poslova članica Arapske lige u Kairu, izjavio je da je američki prekid financiranja izazvao “najtežu krizu” u povijesti te agencije, prenosi Fena.

Washington je 16. siječnja objavio da će uskratiti 65 milijuna dolara – više od pola svog planiranog doprinosa za ovu godinu – i zatražio da agencija provede reforme kao preduvjet za buduću pomoć, ne specificirajući koje.

Jedanaest zemalja povećava finansiranje

Prošlog je tjedna Kraehenbuehl sugerirao da je američka odluka da prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu imala ulogu u tome, prenosi AP.

U srijedu je objavljeno kako je jedanaest zemalja pristalo idućih mjeseci povećati financijska sredstva za Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama kako bi joj nadoknadili sredstva koja će joj uskratiti Sjedinjene Američke Države.

Sedam država – Švicarska, Finska, Danska, Švedska, Norveška, Njemačka i Rusija – već su prebacile sredstva, dok su četiri – Belgija, Kuvajt, Nizozemska i Irska – obećale da će to uskoro učiniti, izjavio je čelnik UNRWA-e Pierre Kraehenbuehl.

Kraehenbuehl je pokrenuo kampanju kako bi agencija ove godine prikupila oko 800 milijuna dolara za pomoć palestinskim izbjeglicama u Siriji, Libanonu, Jordanu i na palestinskim teritorijima.

U ponedjeljak je u Pojasu Gaze održan jednodnevni štrajk djelatnika UNRWA-e zbog američke odluke o smanjenju godišnjeg doprinosa za rad agencije koja drži 278 škola u Gazi, a pohađa ih oko 300.000 učenika.

UNRWA se financira uglavnom dobrovoljnim prilozima zemalja članica UN-a, a Sjedinjene Američke Države dosad su bile daleko najveći donator.

Trump: Palestinci ‘uskratili poštovanje’ SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump je krajem prošle godine razgnjevio Palestince, bliskoistočne čelnike i svjetske sile priznavši Jeruzalem glavnim gradom Izraela.

Trumpova je odluka pokrenula niz prosvjeda u regiji, a Palestinci su zbog toga isključili Washington iz bilo kakvog budućeg posredovanja u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Predsjednik SAD-a ocijenio je nedavno da su Palestinci “uskratili poštovanje” Sjedinjenim Državama te najavio ukidanje više stotina milijuna dolara pomoći ako ne pristanu sudjelovati u mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom Washingtona.

Izvor: Agencije