UNSA: Štrajkači traže kolektivni ugovor

Piše: Sead Fadilpašić

Fakulteti članovi Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) od danas su stupili u štrajk.

Kako je za Al Jazeeru najavio Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA, od Vlade Kantona Sarajevo traži se ekonomska sigurnost i izjednačavanje plaća zaposlenih na UNSA s onima zaposlenih u Kantonu Sarajevo u institucijama koje se finansiraju iz budžetskih sredstava za istu složenost i odgovornost poslova, te istovjetno korištenje ostalih finansijskih beneficija iz budžeta.

Zahtijevaju, također, sredstva za prijem mladih istraživača na fakultete i akademije prema njihovim potrebama, a u skladu sa standardima i normativima, te da zakonska rješenja o napredovanju nastavnika i saradnika u Zakonu o visokom obrazovanju budu u saglasnosti s ekonomskom situacijom u KS-u.

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Suljo Borovina rekao je za Al Jazeeru da Sindikat traži dijalog sa Vladom Kantona Sarajevo o konačnom rješavanju kolektivnog ugovora, ali ne očekuje da će do toga doći.

Rekao je kako u Sindikatu očekuju da će na učesnike štrajka biti vršeni različiti politički pritisci uoči oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini, s ciljem gušenja štrajka.

Svaki fakultet će pojedinačno odlučiti o tome hoće li nastaviti štrajk, rekao je Borovina.

Grantovi i budžet

Govoreći o situaciji na FPN-u, rekao je kako očekuje da će na tom fakultetu štrajk biti okončan u narednih pet dana, jer Kanton Sarajevo smatra da nema legalne osnove za nastavak štrajka zbog isplate tranše novca za plaće.

Borovina je dodao da se uposlenici Fakulteta s tim ne slažu, jer, kako kažu, riječ je o finansiranju kroz grantove a ne kroz budžet, te se ne rješava dugoročno pitanje statusa uposlenika i Fakulteta kao obrazovne ustanove.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Sifet Kukuruz smatra da ne postoji osnov za pregovore te da treba sačekati provođenje oktobarskih izbora i formiranje vlade.

“S obzirom na činjenicu da je temeljni zahtjev Sindikata UNSA potpisivanje kolektivnog ugovora između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata UNSA, Ministarstvo smatra da u ovom trenutku ne postoje temeljne pretpostavke za otvaranje kvalitetnog pregovaračkog procesa, odnosno pregovaračkog procesa koji bi bio u interesu prava zaposlenika”, kaže Kukuruz.

“Naime, da bi pregovarački proces bio uspješan, da bi ponudio kvalitetna rješenja i imao konkretne efekte, smatramo da je neophodno postojanje stabilne vlade, a ne Vlade kojoj ističe mandat. Zatim neophodno je prethodno izvršiti imenovanje resornog ministra obrazovanja te sačekati da se provedu oktobarski izbori. Smatramo da održavanje štrajka ili otvaranje pregovaračkog procesa u cilju potpisivanja Kolektivnog ugovora u vrijeme kada postoji Vlada kojoj mandat ističe, kao i u vrijeme provođenja predizborne kampanje, ne može pregovaračkom procesu osigurati dignitet niti pregovarački proces sačuvati od dnevno-političkih uticaja.”

“Odgovorno tvrdim da ovakav stav ne predstavlja ‘kupovinu vremena’ ili ‘prepuštanje zaboravu zahtjeva Sinidkata'”, rekao je Kukuruz.

“Odlaganje štrajka i pregovaračkog procesa je u interesu kvalitetnog rješavanja prava zaposlenika na UNSA. Podsjećam da je ovakav pristup rješavanju aktuelnih problema sa kojima se suočava bosanskohercegovačko društvo iskazala i sama Evropska unija, koja je zauzela jasan stav te domaćim vlastima poslala poruku da će reformski procesi biti inicirani nakon provođenja oktobarskih izbora – kada se formira vlast koja može i treba u punom kapacitetu preuzeti odgovornost za provođenje neophodnih reformi.”

Kukuruz dodaje da organizovanje štrajka u trenutnim okolnostima nije u interesu uposlenika, te da ga treba prolongirati.

“Zašto se ide u proces kada se unaprijed zna da taj proces ne može rezultirati željenim ciljem. U čijem interesu je održavanje štrajka u ovom trenutku? Sigurno je da organizovanje štrajka pod ovakvim okolnostima nije u interesu uposlenika. Smatram da održavanje štrajka ne može predstavljati rješenje. Uvjeren sam da je rješenje prolongiranje štrajka do stvaranja pretpostavki koje će osigurati kvalitetan socijalni dijalog između Vlade KS i Sindikata UNSA.”

Stav studenata

Studentica Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Elma Arslanagić podržava štrajk uposlenika Univerziteta, iako bi joj se moglo desiti da zbog toga izgubi godinu.

“Svako treba da se bori za svoja prava, pa tako i oni”, kaže Arslanagić.

Zbog štrajka su pomjereni ispiti tri dana, a ukoliko se nastavi, postoji mogućnost da ne mogne predati dokumente za odbranu diplomskog rada.

Ipak, ne protivi se štrajku i misli da i drugi studenti dijele njeno mišljenje.

“Znate kako je sa studentima. Pomjeranje ispita par dana nama može samo dobro doći da ponovimo gradivo.”

U štrajk je stupilo 14 članica UNSA, među kojima su Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, Šumarski fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Veterinarski fakultet.

Prirodno-matematički fakultet je podržao zahtjeve Sindikata, ali je istakao da, zbog tehničkih razloga u pripremi nastave (ograničeno trajanje hemikalija za rad sa studentima), nisu za pristupanje štrajku.

U štrajk nisu stupili: Građevinski fakultet, Arhitektonski fakultet, Stomatološki fakultet sa klinikama, Ekonomski fakultet, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Fakultet sa saobraćaj i komunikacije, Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet.

Izvor: Al Jazeera