Uoči izbora Pahor gradi, Turk daje intervjue

U nedjelju se u Sloveniji održava drugi krug predsjedničkih izbora. U prvom krugu bivši premijer Borut Pahor pobijedio je favorita, aktuelnog predsjednika Slovenije Danila Turka.

Uoči drugog kruga, ankete Pahoru daju prednost, a odnosi između dvojice kandidata postaju sve napetiji.

Završnicu kampanje pratila je reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

„Za vrijeme nedavnih poplava u Sloveniji, vodena bujica je odnijela most u županiji Črne na Koroškem. Tamo se sad gradi novi. A gdje se radi, tu je Borut Pahor. Ništa novo u njegovoj kampanji, on stalno radi“, kaže reporteka Al Jazeere.

Ipak, Pahor je pomalo umoran.

“Iskreno rečeno, iscrpljen sam. Ali to je ugodna iscrpljenost. Jer, znate da ste ostavili neki trag, koji će biti tu i nakon kampanje”, kazao je Pahor za Al Jazeeru.

Uzajamni sukobi

Njegov protukandidat ima gotovo nevidljivu kampanju – pokoji plakat i mnogo intervjua.

“Imam i skupove na terenu, sastajem se sa simpatizerima. To nisu spektakularni skupovi. Kampanja nije spektakularna, ali je sadržajna i medijski dobro praćena”, kaže Danilo Turk.

U tom sadržaju sve je više sukoba na ličnoj razini. Turk poručuje: glas za Pahora, glas je za aktuelnog premijera desne Vlade – Janeza Janšu.

“To je teza koju treba shvatiti ozbiljno. Ja sam kandidat koji se zalaže za to da u Sloveniji sačuvamo socijalnu državu i socijalnu pravdu, te da ne prihvatamo poteze Vlade i Parlamenta koji ruše socijalnu državu. U tome je osnovna razlika između mene i mog protukandidata”, kaže predsjednik Turk.

Pahor na to odgovara: „Sa Janezom Janšom ne usklađujem svoje stavove. Nas dvojica razgovaramo, kao što razgovaram i sa Zoranom Jankovićem, koji je predsjednik najveće opozicione stranke. Kandidat sam za predsjednika države koji razgovara sa svima.”

A kad razgovara o svom protukandidatu, onda kaže da iza njega stoje igrači iz pozadine, misleći pritom na prvog slovenskog predsjednika Milana Kučana i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

“Gospodin Pahor je, kao što znate, bio neuspješan predsjednik Vlade. Taj neuspjeh ne može pripisati pozadinskim silama, nekim tajnim organizacijama, nego svojim vlastitim greškama”, kaže Danilo Turk.

Anonimno pismo u službi kampanje

Borut Pahor suočen je i sa anonimnim pismom kojeg su dobili mediji. U njemu se tvrdi kako je za vrijeme bivše Jugoslavije bio saradnik Udbe (Uprava državne bezbjednosti SFRJ).

“Čujem da ću ovih dana morati još mnogo toga demantirati. Molio bih ljude da mi vjeruju – ako kažem da nisam uzimao droge, onda ih nisam uzimao. Ako se pokaže drugačije, to bi bila sramotna laž i odstupit ću. Ako kažem da nisam bio suradnik Službe državne sigurnosti – nisam bio”, kaže Pahor.

“Ne tako davno, prilično su dobro surađivali, kao predsjednik i premijer. Sada su protivnici. Uoči drugoga kruga izbora učestali su napadi favorita prvog kruga, aktualnog predsjednika Turka, na pobjednika prvog kruga – Boruta Pahora. No, analitičari smatraju kako je za negativnu kampanju prekasno”, kaže Kiseljak.

“Vidi se da se digla temperatura i da je agresivnost napada na njega sve jača i jača, ali to se nikad u Sloveniji nije pokazalo kao dobra strategija. Oni su trebali negativnu kampanju odraditi prije same kampanje, kao što se to obično radi, jer ako kreneš to raditi, u finišu dobiješ kontraefekt”, kaže Sebastijan Jeretič, stručnjak za odnose s javnošću.

Sociolog Urban Vehovar kaže da se kampanja digla na nivo ličnog obračuna: “Obojica imaju velike ambicije, velika ega, i ovdje je to osobno. Mislim da je Turk veoma povrijeđen što je izgubio u prvom krugu, on je očekivao da će lako pobijediti.“

Ulozi su veliki. Ozbiljan poraz na ovim izborima mogao bi značiti kraj Turkove političke karijere. A za Pahora, ovi su izbori odlučujući. Već je izgubio i parlamentarne i unutarstranačke, te njemu samo pobjeda može osigurati opstanak na političkoj sceni, kazala je Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera