Upad u Al-Aqsu i napori Jordana da zaustavi akcije Izraela

Okupacione izraelske snage su uhapsile šefa osiguranja u džamiji Al-Aqsa (Al Jazeera)

U ponedjeljak se dogodio upad nekoliko desetaka izraelskih naseljenika u džamiju Al-Aqsa.

Ovo je prvi put da se dogodio upad u džamiju od prekida napada koji je trajao dvije sedmice.

Okupacijske vlasti su izvele nove akcije, koje su izazvale reakciju Jordana.

Prema informacijama Ureda za islamski vakuf, prije zatvaranja Marokanskih vrata, u džamiju Al-Aqsa upala su 103 izraelska naseljenika.

Posmatrači na krovu kapije Bab al-Rahma

Ovo je bio prvi upad nakon što su upadi bili zaustavljeni u posljednjim danima mjeseca ramazana.

Prema tim izvorima, okupacijske snage su, također, uhapsile šefa sigurnosnog odjela džamije Al-Aqsa Abdullaha Abu Taliba na njegovom radnom mjestu te su ga poslije pustili.

Rečeno je, također, kako su izraelske snage spriječile jedinog čuvara, koji je trebao paziti da izraelski naseljenici ne upadnu u džamiju, da obavlja svoj posao tog dana.

Glasnogovornik reda Ureda za islamski vakuf Firas al-Debs rekao je da su okupacijske snage u ponedjeljak ujutro postavile posmatračku poziciju na krov kapije Bab al-Rahma, a koja se nalazi u sklopu kompleksa Al-Aqse.

To mjesto je namijenjeno za čuvare džamije Al-Aqsa.

Hapšenja šefa sigurnosnog odjela

Debs je, također, rekao kako se na tom području od jutros dešavalo više događaja, od sprečavanja čuvara da prati stanje oko kompleksa Al-Aqse, do nasilnog hapšenja šefa sigurnosnog odjela Abdullaha Abu Taliba i njegovog držanja u pritvoru nekoliko sati, nakon čega je pušten na slobodu.

Usljed svih ovih događanja, iz Ureda za islamski vakuf su se obratili nadležnima u Jordanu, što je rezultiralo puštanjem na slobodu šefa sigurnosnog odjela, povlačenjem posmatračke pozicije, kao i oslobađanjem čuvara.

Prema izvještaju nadzornog odjela džamije Al-Aqsa, koje je povezano s Ministarstvom vakufa u Jordanu, nadležna tijela u Jordanu prate ovaj slučaj u cilju čuvanja džamije Al-Aqsa i sprečavanja nanošenja štete zaposlenima i čuvarima tog kompleksa.

Izvor: Al Jazeera