Upitan hrvatski konkurs za medije

Hrvatsko ministarstvo kulture drugu godinu zaredom dodjeljuje bespovratna sredstva za neprofitne medije. Blizu 400.000 eura među sobom će podijeliti 21 medij. Koji, znat će se u septembru.

No, već prvi krug konkursa je zainteresirao javnost. Na njega je pristiglo devet prigovora. Između ostalog, i zato što je ocijenjen jedan nepostojeći portal.

Iako nije prošao u drugi krug konkursa, nije bio diskvalificiran, pa su u pitanje dovedeni kriteriji odabira, izvještava Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

U maloj redakciji neprofitnog hrvatskog portala Halter godišnji su odmori. No, ni na jesen slika – bar stalno zaposlenih – neće se mnogo promijeniti. Umjesto četvero, bit će ih samo dvoje.

Manja pomoć

Od države bi ove godine trebali dobiti blizu 33.000, umjesto 53.000 eura, na koliko su računali.

“Dolazi do prekidanja radnih odnosa, do odlazaka pojedinih vrijednih ljudi zbog toga što neće moći biti zaposleni i dalje. Što je jako loše i protivi se osnovnom cilju natječaja koji je naveden – a to je profesionalizacija novinara u neprofitnim medijima”, kaže Toni Gabrić, glavni urednik Haltera.

Iako se upozorava na nedostatak strategije, broj neprofitnih medija veći je nego ranijih godina. I neki ranije komercijalni, izlaz su nakon gašenja pronašli u neprofitnom sektoru.

Hrvatska Vlada najavila je donošenje medijske strategije, ali od tada je prošlo dvije i pol godine. Godinu prije novih izbora tek rijetki vjeruju da će se to u ovome mandatu i dogoditi. A stručnjaci upozoravaju, ona je hrvatskoj medijskoj sceni i više nego potrebna.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera