Oglasi

Upitan opstanak slovenske Vlade

U razgovoru za Al Jazeeru, Gregor Virant traži ostavke Janše i Jankovića i ističe da taj zahtjev podržavaju i drugi koalicioni partneri.

Sve je izvjesnije da Sloveniji predstoji rekonstrukcija vlasti, ako ne i pad Vlade.

Predsjednik slovenskog Parlamenta Gregor Virant zaprijetio je raskidanjem koalicije s premijerom Janezom Janšom, ako Janša ne podnese ostavku.

Također je zatražio da se s funkcije povuče i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Zahtjevi za ostavkama dolaze nakon zaključka Komisije za sprečavanje korupcije da Janša i Janković nisu prijavili promjene u imovinskom stanju, koje je veće nego u trenutku kada su preuzeli svoje funkcije.

Na kongresu svoje stranke Pozitivne Slovenije, Janković je zamrznuo funkciju predsjednika stranke dok se ne riješi slučaj sukoba interesa.

Kako je iz Ljubljane javio reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan poručio je Jankoviću da bi trebao časno odstupiti.

Virant je za Al Jazeeru kazao kako poziv za ostavke Janše i Jankovića nije samo njegov, nego i poziv drugih koalicionih partnera, te kako je dodao, i velike većine slovenskih građana.

"Za Sloveniju bi trebalo biti prioritetno da postojeća koalicija nastavi sa radom jer smo krenuli s reformama koje su potrebne Sloveniji da izađe iz krize."

Virant je rekao da će tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi.

'Državotvorna odluka'

Upitan ko je kandidat za premijera ukoliko Janša odstupi s dužnosti, Virant je rekao:

"To sigurno ne može biti moja odluka, to je odluka najjače koalicione stranke koja ima pravo da bira mandatara."

Dodao je da su i drugi šefovi stranaka izrazili želju da, ukoliko Janša ode s vlasti, u okviru iste koalicije nastave reforme s novim mandatarom.

Upitan da li bi Janšin ostanak na vlasti mogao dovesti do prijevremenih izbora, Virant je kazao:

"Moglo bi to da znači ... ali sačekajmo nekoliko dana da najjača koaliciona stranka odluči. Na njima je odgovornost da povuku pravi potez koji bi bio državotvoran i koji bi spasio i Vladu i državu i nastavak reformi."

Janković je kazao da se svima koji su u koaliciji i opoziciji treba ponuditi mogućnost "da razmisle o nekoj novoj koaliciji s tehničkim mandatarem. Javnosti poručujem da se ne kandidiram za tog mandatara, da neću voditi nikakve pregovore i neću se držati nikakvih dogovaranja o potencijalnoj novoj koaliciji".

Izvor: Al Jazeera