Upitan početak školske godine u Gazi

Stotine tisuća palestinskih izbjeglica se i dalje nalaze u školama Ujedinjenih naroda u Pojasu Gaze, jer se mnogi ne mogu vratiti domovima, zbog toga što su uništeni u izraelskim napadima.

Budući da su izbjeglice u školama, u pitanju je početak školske godine.

Al Jazeerina ekipa posjetila je jednu školu u Gazi, koja je postala dom za najmanje 3.000 očajnih ljudi, koji su u vrijeme izraelskog bombardiranja izbjegli iz svojih domova u nadi da će im škola pod patronatom UN-a ponuditi zaštitu.

Specijal: Napadi na Gazu

Najmanje 200.000 Palestinaca još se nalazi u UN-ovim školama.

Iako bi nova školska godina trebala početi narednog tjedna, u upravi škole kažu da će početak, bar za sada, biti odgođen.

Mnogi, poput Widad al-Gola, više nemaju domove u koje bi se vratili.

„Imam 11-ero djece. Njih šestero pohađa školu. Nova školska godina je na vratima, a mi ne znamo gdje da idemo“, žali se Widad al-Gola, čija su djeca pohađala školu u kojoj su našli utočište.

Nastavnici pomažu izbjeglicama

Cijele obitelji su smještene po učionicama, a u školskom dvorištu čekaju u redu za hranu i druge potrepštine.

U svemu im dobrovoljno žele pomoći i nastavnici, sve dok djeca ne budu u mogućnosti vratiti se na nastavu.

„Učionice u cijelom Pojasu Gaze pretvorene su u privremene domove za izbjegle. Mnogočlana obitelj koja živi u jednoj od učionica prostoriju je pregradila zastorom, kako bi napravila manje sobe u kojima bi mogli spavati. Ovo nije trajno rješenje, jer bi uskoro prostorija ponovno mogla postati učionica“, javlja Al Jazeerina reporterka Jane Ferguson.

Najmanje četvrt milijuna djece pohađa UN-ove škole u kojima su sada smještene izbjeglice.

UN neće tjerati ljude iz škola

Iz UN-a kažu da je najmanje 65.000 ljudi ostalo bez domova, ali da nastoje pronaći rješenje za njih.

„Nećemo tjerati ljude da napuste naše skole. U njima ćemo zadržati nekoliko stotina obitelji, ali ih moramo preraspodijeliti“, ukazuje Adnan Abu Hasna iz Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA).

To bi moglo značiti da će izbjeglice zajednički dijeliti još manji prostor, kako bi se neke učionice oslobodile za odvijanje nastave.

Najmanje polovica djece u Gazi pohađa UN-ove škole, dok druga polovica pohađa one koje su pod patronatom Vlade, pri čemu su mnoge oštećene, a neke potpuno uništene.

Gaza se trenutno suočava s dilemom hoće li vratiti djecu u školu ili njihovim roditeljima osigurati krov nad glavom.

Izvor: Al Jazeera