Upitan početak školske godine za djecu Gaze

Za palestinsku djecu ljetni raspust mogao bi trajati duže nego inače. Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama, saopćila je da se suočava s najvećom krizom do sada i da, bez dodatnih sredstava, školska godina neće početi.

U često haotičnom izbjegličkom životu, škola nudi mnogo više od obrazovanja, djeci pruža stabilnost i svrhu. Upravo zbog toga je vijest da bi početak školske godine mogao biti odgođen toliko uznemirila palestinske porodice u Pojasu Gaze.

“Obrazovanje je za nas najvažnije pitanje, jer djeci ne možemo priuštiti privatne škole”, rekao je roditelj Akram Abu Lamdhi.

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama suočava se s najtežom finansijskom krizom u više od šest decenija postojanja. Potrebno joj je 100 miliona dolara za obrazovni program koji vodi. U septembru neće otvoriti vrata svojih škola ako taj manjak ne nadoknadi. A to znači da će oko pola miliona palestinske djece širom Bliskog istoka ostati na ljetnjem raspustu duže nego što su očekivala.

Teško do donacija

“Zbog ove odluke bit će zatvoreno više od 700 škola. Više od 22.000 nastavnika i drugih zaposlenika neće imati posao”, kazao je Suhail al-Hindi, predsjednik sindikata osoblja UN-a.

S toliko kriza u svijetu i tolikim potrebama za sredstvima, Agencija ne uspijeva dobiti svoj dio donacija, koji je mali u odnosu na ono što traže druge organizacije. Ističu da se i njihove potrebe povećavaju, jer sve više Palestinaca živi ispod granice siromaštva i neophodna im je pomoć.

“Ovo je katastrofa za pola miliona djece koja će se naći na ulicama Bliskog istoka u vrijeme jačanja ekstremizma”, kazao je Adnan Abu Hasna iz UNRWA-e.

Iz UN-a se ipak nadaju da će zemlje članice još jednom zavući ruke dublje u džepove i donirati potrebni novac kako bi palestinska djeca mogla početi novu školsku godinu, kao njihovi vršnjaci u ostalim dijelovima svijeta.

Izvor: Al Jazeera