Upitna budućnost prava fotografa u Srbiji

Na prijedlog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije, poslanici se trebaju izjasniti o promjeni tumačenja jedne odredbe Zakona o autorskim i srodnim pravima. Ukoliko takvo izmijenjeno tumačenje bude izglasano, fotografije profesionalnih fotografa i fotoreportera neće se više smatrati autorskim djelom, a svaka privatna fotografija postavljena na internet postaje javno vlasništvo. Stručna javnost je šokirana.

Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, pad vojnog helikoptera u kojem je poginulo sedmero ljudi, spašavanje zavejanih u Feketiću i poplavljenih u Obrenovcu, samo su neke od najpoznatijih fotografija Srđana Ilića, koje su nerijetko korištene bez poštovanja njegovih autorskih prava.

Budućnost struke

Fotografiju iz Vukovara, koja prikazuje kraj borbi 1991.godine, jedna televizija je u vansudskom poravnanju platila 3.000 eura. Po novom tumačenju zakona, ne bi platila ništa.

“Fotografija će biti potpuno obezvređena, što znači da će svako moći da je uzme, upotrebi kako hoće, prekadrira, promeni, upotrebi za šta hoće, a da fotografi neće imati apsolutno nikakva prava”, rekao je Srđan Ilić, urednik fotografije agencije Tanjug i predsjednik Udruženja fotoreportera Srbije.

Sporna odredba glasi: “Svaka rutinski izrađena fotografija koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira na to da li je duhovna originalna tvorevina autora, prestaće da uživa zaštitu kao autorsko delo.”

U takvom tumačenju ni Nebojša Marković više ne bi bio fotoreporter.

“Ja sam budući fizičko-rutinski mehaničar radnje”, kazao je on.

Marković je već podnio nekoliko tužbi za neovlašteno korištenje njegovih fotografija. Činjenicu da ubuduće niko ne bi morao snositi nikakvu krivičnu odgovornost za to smatra uvredom.

“Gde su godine mog rada, iskustva, ljudi koji su završavali fakultete za to?”, upitao je on.

Da li, ako neko redovno fotografira koncerte, te fotografije u određenom momentu postaju rutinske, pitaju pravnici?

I do Strazbura

“Možemo da prenesemo i na drugi plan. To može da znači i za slike. Van Gogh je imao devet, deset slika suncokreta. Posle sedme slike to je već rutinsko delo i mi možemo slobodno da je preuzmemo. Tom pravnom analogijom vratili bismo se 200 godina unazad pre Bernske i ostalih konvencija. Ne znam onda u kom smeru će ići ostala tumačenja zakona”, rekao Dušan Mijatović, advokat na slučajevima intelektualne svojine..

I dok vladajuća Srpska napredna stranka tvrdi da je izmjenom čak uveden dvostruki pravni režim zaštite i da svako ko napravi bilo kakvu fotografiju može podnijeti tužbu sudu ako smatra da mu je pričinjena šteta, stručna javnost smatra da je u pitanju zapravo pokušaj pravne zaštite određenih elektronskih medija, koji na osnovu kršenja autorskih prava duguju i po 20.000 eura. Novinarska udruženja najavljuju obraćanje sudu u Strazburu, javlja Jelena Glušac, novinarka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera