Upitna ispravnost vode u Dubrovniku

Najskuplja destinacija na Jadranu, luksuzni smještaj, ali i voda neispravna za piće – turisti ovaj posljednji podatak možda ni ne znaju, jer problemi u Dubrovniku nastaju uglavnom izvan sezone.

O vodi iz Dubrovnika, koja nakon obilnih kiša nije za piće, veoma dobro znaju stanovnici tog grada. Međutim, Ana Mlinarić donosi priču o iz drugog ugla.

„Voda – je kažu izvor života. I život Dubrovnika nekada se vrtio baš oko vode. Toliko da je inspiracija i za novi gradski suvenir. Tako bi umjesto plastičnih, turisti uskoro Stradunom mogli šetati sa staklenim bocama“, izvještava reporterka Al Jazeere.

Ideja je to dubrovačkog gradonačelnika, a od svakog suvenira u gradski budžet slilo bi se oko 2,5 eura.

„Mi nećemo prodavati vodu na pipi, nego ćemo prodavati dvije boce. Jedna će biti Onofrijeva, a druga Ombla. Bit će sterilizirane boce i unutra će biti knjiga. Priča o vodi, koliko je ona bila bitna za život Dubrovnika“, objašnjava gradonačelnik Andro Vlahušić.

O tome najbolje svjedoče gradske fontane. Javnim vodovodnim sistemima Dubrovčani se mogu pohvaliti još od 15. stoljeća, koji su uz veliku i malu Onofrijevu fontanu, vodom opskrbljivali centar grada, posebno nedaleko udaljenu gradsku prijacu.

Problem iz susjedne BiH

Međutim, šest stoljeća kasnije, naprimjer 2014. godine, gradska voda zbog neispravnosti bez prokuhavanja nije se mogla piti više od 40 dana.

“Ja se snalazim tako da kad pada kiša ja stavim jedne posude da u to upada, znači dobijem čistu vodu za piće. Ako mi fali onda kupim“, kaže Niko Radinović, stanovnik Dubrovnika.

Problem nastaje na izvoru rijeke Omble, i to zbog trunja od krša kroz koji voda prolazi, ali i kanalizacije koja dolazi iz općine Ravno iz susjedne BiH.  

“Sa općinom su uspostavljeni vrlo dobri odnosi u rješavanju ovog problema. Dubrovnik se obvezao da će dobvesti vodu do granice sa susjednom općinom, a s druge strane susjedna općina se obvezala da će izgraditi kanalizacijiski sustav budućnosti“, kaže Pero Mišković, direktor Vodovoda Dubrovnik.

I prije susjeda, problem za sebe trebao bi riješiti sam grad. Nakon decenija najavljivanja, kreće se u gradnju pročišćivača koji bi sve dubrovačke probleme s vodom do idućeg ljeta trebao riješiti.

Izvor: Al Jazeera