Upitna milionska sredstva iz Srbije za projekte u Srebrenici

Na investicijskoj konferenciji održanoj u studenom prošle godine, Vlada Srbije Srebrenici je obećala donirati pet milijuna eura.

Dva milijuna su uplaćena na račun Općine odmah nakon konferencije, a ostatak novca planirano je uplaćivati kroz razvojne projekte.

No, sada se postavlja pitanje hoće li ih Srebrenica uopće dobiti. Naime, Iz Vlade Srbije poručuju da su razočarani porukama koje stižu iz tog grada te da daljnja realizacija dogovorenog ne ovisi o njima.

Idejni projekti su završeni, sve je spremno za raspisivanje tendera za realizaciju tri velika razvojna projekta u Srebrenici.

I novci koje je obećala Vlada Srbije su spremni, no upitno je hoće li ih Srebrenica dobiti. 

“Mi smo vrlo iznenađeni porukama i vestima koje smo dobili iz Srebrenice.To je novac građana Srbije. Kako sad stvari stoje, očigledno da su ti projekti u Srebrenici doživljeni kao deo nekakve politike, što nit’ je bila želja nit’ je bila ideja”, kaže Rade Obradović iz Ministarstva infrastrukture Srbije.

Saradnja tekla prema planu

Ideju da se pomogne Srebreničanima, Vlada Srbije stavila je na čekanje, poručujući da sada od vlasti u Srebrenici ovisi realizacija onoga što je na investicijskoj konferenciji obećano.

“Pa videćemo šta…na koji način će Opština Srebrenica dalje posmatrati čitav ovaj projekat i na koji način će uopšte posmatrati realizaciju ovog projekta”, dodaje Obradović.

Suradnja je tekla prema planu i dogovorima te općinske vlasti Srebrenice nisu ni slutile da bi mogla biti upitna, kaže tamošnji načelnik Ćamil Duraković.

“UNDP je raspisao konkurse za izbor najboljih i najpovoljnijih projektanata, svi su ugovori potpisani, sve stvari trebaju da se realizuju u naredna dva mjeseca. Da li će projektantske kuće po osnovu ovih ugovora raditi, da li neće…sve što je do Opštine Srebrenica mi smo učinili, potpisali, uradili ono što treba. Sad ostaje na davaocu sredstava da li će on njih dati ili neće. Zaista to nije do Opštine Srebrenica i ne treba na taj način to ni posmatrati”, kaže Duraković.

Ranije su općinske vlasti predložile, a Vlada Srbije prihvatila, projekte izgradnje porušenog mosta na jezeru Perućac, rekonstrukciju glavne prometnice te izgradnju novog vrtića. 

Trenutačni vrtić ne zadovoljava ni osnovne kriterije za dobijanje dozvole za rad. Gradnja novog planirana je na lokaciji nekadašnjeg zadružnog doma, a otvaranje sredinom ljeta iduće godine.

“I sam premijer Vučić je izrazio želju da kad bude svečano otvaranje tog obdaništa, da će i on doći i vjerovatno s našim ljudima i s načelnikom otvoriti”, rekao je Ćazim Selimović, savjetnik za privredu Općine Srebrenica.

U Općini se i dalje nadaju da će do toga i doći. Nadaju se i sredstvima koje je obećala Vlada Republike Srpske, koja se obvezala dati milijun i pol eura.

Dio tih sredstava trebao je biti usmjeren na rješavanje nagomilanih problema i rekonstrukciju Doma zdravlja. 

Pomaci samo u izgradnji banje Guber

“Naša oprema je jako zastarjela, a zgrada je baš u fazi raspada u određenim dijelovima”, opisuje Nermin Džanić, liječnik obiteljske medicine.

Kada će i hoće li Vlada RS-a uplatiti Domu zdravlja obećana sredstva, nisu odgovorili niti iz Vlade tog bh. entiteta niti iz kabineta Milorada Dodika.

I Vijeće ministara BiH u Srebrenicu je obećalo uložiti milijun eura, no ni od tih sredstava do sada nije bilo ništa.

Jedini projekt na kojem se vide pomaci u realizaciji onog što je u studenom Srebreničanima obećano, jest gradnja kompleksa banje Guber privatnog investitora.  

“Od ove ljekovite vode Srebreničani najviše i očekuju. Traju radovi na izgradnji objekta koji će služiti kao punionica vode Guber, ali i smještajnih kapaciteta. Kada sve bude gotovo kompleks banje Guber trebao bi direktno zaposliti 350, a indirektno gotovo 1.000 Srebreničana”, izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera