Uposlenik ambasade među osumnjičenim za ubistvo Kima

Šef policije Khalid Abu Bakar rekao je kako je u pitanju Hyong Kwang-song (EPA)

Malezijska policija saopćila je kako želi ispitati dvojicu Sjevernokorejaca, osumnjičenih za ubistvo Kim Jong-nama, polubrata lidera Sjeverne Koreje, među kojima je i zvaničnik Ambasade Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru.

Šef policije Khalid Abu Bakar rekao je kako je u pitanju Hyong Kwang-song (44), dodajući kako policija želi ispitati i Kim Uk-ila, zaposlenog u sjevernokorejskoj nacionalnoj kompaniji Air Koryo, javlja Reuters.

On je dodao kako se sumnja da je u ubistvo umiješan još jedan Sjevernokorejac, po imenu Ri Ji-u.

„Sva trojica su u Maleziji“, rekao je Abu Bakar, istakavši kako se oni ne nalaze u pritvoru i kako su pozvani da pruže pomoć policiji.

Žene obučene za rukovanje otrovima

On je dodao kako su žene, za koje se sumnja da su otrovale Kim Jong-nama, bile obučene da rukuju otrovnim materijama i da mu rukama namažu otrov na lice.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni Sjevernokorejci dali su otrovnu tečnost ženama, koje su je onda prebrisale preko lica Kim Jong-nama na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara.

Nije poznato koji je otrov upotrijebljen, ali je bio dovoljno jak da usmrti Kima prije nego što je stigao do bolnice.

Šef malezijske policije je dodao kako su osumnjičene žene znale da je u pitanju otrovna supstanca, kao i da su dobile instrukcije da operu ruke.

Prema njegovim riječima, videosnimak sa nadzornih kamera pokazao je kako se njih dvije udaljuju od Kima držeći ruke dalje od tijela.

Vježbale napade u tržnim centrima

On je dodao kako su njih dvije vježbale napad u dva tržna centra u Kuala Lumpuru, naveo je AP.

„Vjerujemo da je to (ubistvo) bilo planirano i kako su one obučene da to izvrše“, rekao je Abu Bakar novinarima.

On nije mogao potvrditi da li sjevernokorejska Vlada stoji iz smrti Kima, ali je naglasio kako je jasno da su u incident umiješani Sjevernokorejci.

Policija je ranije uhapsila četiri osobe osumnjičene za ubistvo Kim Jong-nama – Malezijca, Sjevernokorejca i dvije žene, od kojih je jedna iz Indonezije, a druga iz Vijetnama.

Izvor: Agencije