Upozorenja Sjevernoj Koreji

Sjeverena Koreja tvrdi da su sateliti nužni za ekonomski razvoj zemlje i da su dio mirnodopskih djelatnosti u svemiru /ilustracija/ (NASA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon upozorio je u petak Sjeveru Koreju da bi lansiranje satelita moglo utjecati na međunarodnu humanitarnu pomoć i otežati već ionako tešku situaciju u toj zemlji.

“Takav potez naštetio bi nedavnom diplomatskom napretku i, s obzirom na utjecaj na međunarodne donatore, mogao bi otežati humanitarno stanje u unutrašnjosti zemlje”, rekao je on u govoru u Singapuru.

Pred publikom, u kojoj su bili vladini dužnosnici, diplomati i profesori, Ki-moon je kazao da je vrlo zabrinut najavom Pjongjanga, koji je prošle sedmice objavio da će sredinom aprila lansirati raketu koja bi nosila promatrački satelit za civilnu namjenu.


Ki-moon: Jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti

Kršenje rezolucija

To bi bilo jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je.

Sjeverna Koreja najavila je da će između 12. i 16. aprila lansirati satelit, uprkos rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje to zabranjuju.

Lansiranje se planira kako bi se obilježilo 100 godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga.

Kina pozvala na uzdržanost

Kina je u petak pozvala na uzdržanost, uoči najavljenog lansiranja sjevernokorejske rakete, nakon što je u petak ujutro Japan najavio da je razmjestio odbrambeni raketni sistem s ciljem da je obori, ukoliko ona bude predstavljala opasnost po zemlju.

“Sve strane treba da budu staložene i pokažu odmjerenost i uzdrže se od akcija koje bi još zakomplicirale to pitanje”, rekao je novinarima predstavnik ministarstva vanjskih poslova Kine Hong Lei.
 

Ti su sateliti nužni za ekonomski razvoj zemlje i dio su mirnodopskih djelatnosti u svemiru, najavila je ranije Sjeverna Koreja.

SAD i njihovi saveznici smatraju međutim da je zapravo posrijedi ispitivanje rakete dugog dometa, što je zabranjeno prema UN-ovim rezolucijama.

Specijalni savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame također se osvrnuo u petak na najavu Sjeverne Koreje te izjavio da će se ova zemlja “suočiti sa snažnim odgovorom ukoliko lansira raketu dugog dometa idućeg mjeseca”.

“Ukoliko oni to urade, i pored međunarodnih poziva da odustanu od lansiranja rakete, mi ćemo s našim saveznicima i partnerima raditi na snažnom odgovoru”, rekao je Gary Samore, koordinator za kontrolu naoružanja Nacionalnog vijeća za sigurnost, južnokorejskoj agenciji Jonhap.

O ovome će biti riječi i na Samitu o nuklearnoj sigurnosti 26. i 27. marta, kome će prisustvovati američki i kineski predsjednici, Barack Obama i Hu Jintao, kao i drugi svjetski lideri.

Samore je kazao da su oni zatražili od Sjeverne Koreje da ne nastavlja s pripremama za lansiranje satelita.

“Radit ćemo s drugim zemljama kada predsjednik Obama dođe (u Seul), kako bi pokušali obeshrabriti Sjevernu Koreju od planiranog lansiranja satelita”, rekao je on.

Upitan da li bi problem Pjongjanga mogao biti iznijet pred Vijeće sigurnosti UN-a ukoliko realizira planove, Samore je kazao da će oni sa svojim prijateljima vidjeti koji “odgovor bi bio najprikladniji”.

Pjongjang o prijetnjama

Najava lansiranja satelita Sjeverne Koreje uslijedila je samo nešto više od dvije sedmice od kako je njen novi vođa Kim Jong-un pristao da obustavi lansiranja raketa dugog dometa i nuklearne probe, kao dio dogovora po kome bi zauzvrat dobio američku pomoć od 240.000 tona hrane.

Washington je saopćio da će bilo kakvo lanisranje raketa sigurno ugroziti postignuti dogovor s Pjongjangom.

Sjeverna Koreja je prije dva dana, pojačavajući kritike predstojećeg samita u Seulu, poručila da će svako pominjanje sjeverokorejskog nuklearnog programa na sastanku biti doživljeno na Sjeveru kao objava rata.

Potez novog sjevernokorejskog vođstva alarmiralo je region.

Filipini su zatražili pomoć od SAD-a da nadgledaju probu sjevernokorejske rakete, čiji dijelovi se očekuju da će pasti i na područje Filipina.

Izvor: Agencije