UPOZORENJE: Prijete nove poplave u BiH

Civilna zaštita Doboja izdala je upozorenje o riziku od novih poplava, a to upozorenje stiže nakon izvještaja Hidrometeorološkog zavoda u Banjoj Luci, prema kojem se intenzivne padavine očekuju sve do 20. juna.

Građani su pozvani da na vrijeme poduzmu mjere zaštite i spašavanja, a da u slučaju veće prijetnje obavijeste Civilnu zaštitu.

Istovremeno, raste broj klizišta na području Tuzle i trenutno ih je blizu 2.000, pa općinske vlasti postupno rade na sanaciji terena. Raseljenim građanima, ipak, niko ne može garantirati sigurnost.   

Upozorenja geologa

Geolog Miralem Mulać predvodio je evakuaciju stanovnika i saniranje terena kad je u naselju Crvene njive u Tuzli, u decembru 2010. godine, odron zemlje srušio kuću, pri čemu su poginule tri osobe.

Danas geolog Mulać radi isti posao, ali klizišta je daleko više. Hiljade građana su evakuirane, i nije izvjesno kada će se vratiti.

“Sa geološkog aspekta mi im ne možemo dati tu sigurnost dok se ne uradi trajna sanacija terena”, upozorava Mulać.

Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović javlja kako je naselje Badre, prema tvrdnjama geologa, najugroženije. Ipak, ono je samo jedno od ukupno 2.000 aktiviranih klizišta na tuzlanskom području.

Ostale samo fotografije

Nakon što se zemlja obrušila na kuću Emine Hasanefendić, ona je u nesvjesnom stanju i s povredama završila u bolnici. Danas sa distance posmatra šta joj je ostalo.

“Jedino mi je komšija ušao u kuću, to je bilo drugi ili treći dan. Pošto sam izgubila tatu prije osam mjeseci, imala sam želju da mi se samo slike njegove iznesu”, priča Emina.

Sada bi htjela uzeti i ostale stvari, ali u Civilnoj zaštiti kažu da nije sigurno.

“Oni su rekli, što se njih tiče, niko ne može ući, ali na svoju odgovornost može ući ko hoće”, dodaje Emina.

Nema novca za obnovu

Za gradnju novih objekata Općina Tuzla na računu nema dovoljno novca.

“Šta sada možemo imati? Ne možemo imati više od tri miliona maraka. Šteta je veća od 350 miliona maraka”, upozorava Jasmin Imamović, načelnik tuzlanske općine.

U toj općini tvrde i da je većina ugroženih objekata bespravno izgrađena.

“Ako je neko imao građevinsku dozvolu, to mora da se obnovi. Nema zakonske obaveze, kad je neko imao objekat bez građevinske dozvole, da se sada troše državna sredstva za rješavanje njegovog problema”, napominje Imamović.

Tvrdi i kako na terenu stvari stoje drugačije, pa je iz Općine Tuzla upućena inicijativa Vladi Federacije BiH da se pomogne svima koji su ostali bez domova.

Izvor: Al Jazeera