Upravljanje čvrstim otpadom uslov za EU

U Bosni i Hercegovini je u toku provođenju plana o strateškom upravljanju čvrstim otpadom. Cilj je da se unaprijedi znanje o otpadu, podigne svijest građana, te da se oni uključe u rješavanje problema otpada. 

Kako je navedeno, dobro upravljanje čvrstim otpadom važan je uslov za proces evropskih integracija.

Međunarodne organizacije finansijski pomažu BiH, kako bi ta zemlja naučila što kvalitetnije upravljati čvrstim otpadom. Jedna od zemalja koje pomažu je i Švedska – prema čijem mišljenju BiH ima puno potencijala, ali nedovoljno iskorištenog.

Potrebna infrastruktura

„Govorimo o programu od 10 miliona eura u četiri godine. Ovo je pomoć općinama u kreiranju pravih mehanizama, regionalnih deponija, kupovini kamiona za smeće i postavljanju odgovarajućih kanti za otpad. Dakle, 10 miliona za četverogodišnji program je okvir. A, kao važan dodatak i dio ovog okvira, imamo kampanju za podizanje svijesti o otpadu”, kazuje Bosse Hedberg, ambasador Švedske u BiH.

Upravo je Švedska zemlja s  dobrim primjerom upravljanja otpadom. U njoj je od  2005. godine zabranjeno odlaganje organskog smeća na deponije.  

Smeće je biološki tretirano za pravljanje komposta, biogasa i đubriva.

I ne samo to – Švedska  uvozi smeće kako bi ga pretvorila u energiju. I nije jedina. To čine i Njemačka, Belgija i Holandija.

U BiH se po stanovniku proizvodi više od kilogram otpada dnevno. U resornom državnom ministarstvu kažu da je to ogromna količina.

 „Već odavno otpad nije smeće. Ono je sirovina. U razvijenom svijetu se ozbiljno pristupa pitanju problema otpada”, govori Senad Oprašić, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U BiH su svjesni da je pitanje zbrinjavanja čvrstog otpada jedan od ključnih problema koji se treba riješiti na putu ka EU-u.

„Pitanje otpada je svakako jedno od najsloženijih pitanja, kada se govori o životnoj sredini i jedno od najtežih oblasti za pregovaranje s Evropskom unijom, u postupku pridruživanja. Pored usklađivanja zakonske regulative u skladu sa direktivama Evropske unije, neophodno je obezbijediti infrastrukturu za adekvatno odlaganje otpada, što zahtijeva ogromne investicije”, smatra Miloš Jokić iz Ministarstva za prostorno uređenje i ekologiju bh. entiteta Republika Srpska.

Kampanja upravljanja otpadom će trajati cijelu godinu, možda i duže, u okviru četverogodišnjeg općinskog projekta.

Glavni problem

„U BiH se infrastruktura upravljanja čvrstim otpadom slabo razvija i predstavlja glavni problem u zaštiti okoliša. Problem su i nedovoljni kapaciteti za odlaganje čvrstog otpada”, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

I dok pojedine zemlje uvoze smeće kako bi ga iskoristile za proizvodnju energije, u BiH velike količine smeća završavaju na ilegalnim odlagalištima, cestama,  rijekama pa i napuštenim rudnicima i ruševnim kućama.

A to, uz gubitak novca, znači i rizik za okoliš i zdravlje ljudi.

Izvor: Al Jazeera