Uprkos američkim prijetnjama: Švedska za zabranu nuklearnog oružja

Wallström: 'Ne zanimaju nas prijetnje i ne možemo prihvatiti prijeteće izjave' (EPA)

Američka administracija reagovala je na izjavu švedskih zvaničnika da planiraju potpisati Sporazum o zabrani nuklearnog oružja, prenosi agencija Anadolija.

Prema pisanju lista Aftonbladet, američki ministar odbrane James Mattis poslao je švedskom kolegi Peteru Hultqvistu pismo u vezi s tim pitanjem.

U pismu je navedeno da partnerstvo NATO-a sa Švedskom neće biti obnovljeno ako Stockholm potpiše Sporazum Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog oružja.

Kay Bailey Hutchison, ambasadorica SAD-a pri NATO-u, također je izjavila da će nastati veliki problemi između Švedske i NATO-a ako ta skandinavska država odobri spomenuti sporazum.

Šveđani ne prihvataju prijetnje

Margot Wallström, ministrica vanjskih poslova Švedske, istakla je za švedsku državnu televiziju da, uprkos prijetnjama, Švedska planira odobriti Sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

“Mislimo potpisati Sporazum o zabrani nuklearnog oružja. Ne prihvatamo nikakve prijetnje i pritisak koji dolaze iz NATO-a i SAD-a u vezi s tim pitanjem”, kazala je Wallström.

Na kraju je dodala da će donijeti konačnu odluku nakon što provedu nezavisnu istragu o tom pitanju.

“Ne zanimaju nas prijetnje. Ne možemo prihvatiti ovakve izjave. Kako god, izjave ne bi trebale biti prijeteće”, rekla je švedska ministrica.

U jula 2017, na sjednici Generalne skupštine UN-a, 122 države podržale su prvi sporazum u historiji kojim se zabranjuje nuklearno oružje.

Protiv sporazuma je glasala Holandija, dok je Singapur ostao suzdržan.

Bojkot država koje posjeduju nuklearno oružje

Sporazum su bojkotovale države koje posjeduju nuklearno oružje, uključujući SAD.

Spomenuti sporazum obavezuje sve države članice da nikada i ni pod kojim okolnostima ne razvijaju, testiraju, proizvode ili nabave i uskladište nuklearno oružje ili druge nuklearne eksplozivne naprave.

Sporazumom se zabranjuje bilo kakav transfer ili korištenje nuklearnog oružja, kao i upućivanje prijetnji da će takvo naoružanje biti korišteno.

Sporazum treba biti ratifikovan u 50 zemalja članica UN-a da bi zvanično stupio na snagu.

Izvor: Agencije