Uprkos prigovorima, Afganistanke treniraju biciklizam

Afganistan se ne može pretjerano hvaliti sportskim uspjesima, a pogotovo ne ženskim.

Međutim, od ove godine Afganistan ima ženski biciklistički tim čija je želja postati uspješan na međunarodnim takmičenjima.

Tri puta sedmično voze se putem prema Bamijanu u centralnom Afganistanu, nadajući se da će tako napraviti biciklistički tim svjetskog renomea.

Ali prvo moraju naučiti osnove. Zakia Mohammadi vozila je bicikl kao dijete dok je živjela u Iranu.

Trener tima i mehaničar

Šest godina nakon što se preselila u Afganistan, vidjela je još jednu djevojku kako vozi bicikl i odlučila formirati tim. Čak i u najprogresivnijem dijelu države dobijali su prigovore.

“Neke vjerske vođe su nam govorile kako je sramota da žene voze bicikle, i da je to loše za društvo”, tvrdi Zakia, koja je trener tima i mehaničar.

Klub ima šest svojih bicikala, tako da novi članovi moraju donijeti svoj bicikl.

Kao što su sestre Adela i Akela, koje žive u jednom od najsiromašnijih dijelova Bamijana.

“Otišla sam na pijacu u kupovinu, i vidjela djevojčicu kako vozi bicikl. Tada sam zamolila oca da i on meni kupi jedan”, kaže Adela.

Njihov otac najprije je kupio jedan bicikl, a zatim je posudio novac da kupi i drugi, kako bi obje kćerke mogle voziti.

Naredno takmičenje

Bicikl tamo košta blizu stotinu eura, koliko iznosi i prosječna plata. Njihova porodica smatra da je vrijedilo.

One voze na istoj cesti s automobilima i tradicionalnim načinom transporta.

“Kada želite skrenuti, najprije pogledate u obje strane, i kada vidite da nema automobila, onda možete to uraditi”, zaključila je Zakia.

 “Tim neće još dugo moći trenirati vani, s obzirom na to da dolazi sve hladnije vrijeme, kada će ceste postati mokre i zaleđene. Zato pokušavaju naći zatvoreni prostor u kojem bi mogle nastaviti vježbati. Nadaju se da će moći koristiti lokalnu salu tokom hladnih dana, kako bi spremne dočekale naredno takmičenje u martu. Tu će moći učestvovati svako ko ima bicikl. Muškarci i žene. Baš tu, žele pokazati da ženski sport ima svoje mjesto u Afganistanu”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jennifer Glasse.

Izvor: Al Jazeera