Uprkos zabrani, u Srbiji uzgoj GMO soje

Unatoč zabrani, u Srbiji se uzgaja genetski modificirana (GMO) soja. Potvrdili su to i posljednji nalazi poljoprivredne inspekcije. Koliko je GMO soja u Srbiji rasprostranjena i koliko se nadležni bave ilegalnim zasadima istraživala je reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović. 

U jednoj maloj fabrici soje u Sremu, dok jedna mašina pravi sojin griz, Bogdan Šuljmanac provjerava kvalitet sojinog ulja. Ovaj poljoprivrednik iz sela Laćarak. Razočaran je i cijenama soje na tržištu i odnosom države prema poljoprivrednim proizvođačima.

„Prošle godine je bila 760 do 65 dinara, a sad je krenula od 37, 8 pa je došla na 45 dinara. To je 20 dinara manje po kilogramu, pa ko to može finansijski da izdrži?“, pita Bogdan Šumljanac.

Proizvodnja organske soje znatno je skuplja od proizvodnje genetski modificirane. Iako je u Srbiji to zakonom zabranjeno, neki poljoprivrednici se zbog uštede odlučuju za uzgoj zabranjenih sorti.

Tako je ove godine poljoprivredna inspekcija kontrolirala tri hiljade sorti, a od 45 ispitanih uzoraka u čak 42 potvrđena je genetska modifikacija.

Uvoz GMO hrane

Ministarstvo poljoprivrede naložilo je uništavanje otkrivenih zasada, ali poljoprivredni stručnjaci upozoravaju na to da su u Srbiji još hiljade hektara pod genetski modificiranom sojom. 

Miladin Ševarlić tvrdi da je problem to što država ni nakon posljednjih rezultata ne reagira odlučnije.

„Mislim da u Srbiji ne postoji politička volja da se apsolutno zaštiti stanovništvo od prisustva GMO-a i prozvoda na bazi GMO-a, barem ne na nivou koji postoji, recimo, u susednoj Mađarskoj, koja je članica EU-a, a koja je potpuno zabranila proizvode od GMO-a na svojoj teritoriji“, kaže Mladen Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta.

„A da li je, naprimjer, soja koju Bogdan uzgaja prirodna ili ne, lako je utvrditi. Svi otkupljivači soje imaju tzv. brze testove. Potrebno je samo da šačicu zrna soje razmutite u vodi, uzmete uzorak i prebacite u posudicu u koju stavite proteinsku traku. Ako traka pokaže jednu, a ne dve crtice, to onda znači da Bogdan ne krši zakon“, kaže reporterka Milutinović.

I dok se neki stručnjaci zalažu za potpunu zabranu ne samo proizvodnje, već i uvoza GMO soje, poljoprivrednicima smeta to što je u Srbiji dozvoljen uvoz genetski modificirne sojine sačme za stočnu hranu.

„Tu sojinu sačmu oni uvoze, a to je GMO soja. Pa što onda nama branite? Ako vi već uvozite finalan proizvod, a branite nama da ga mi proizvedemo, pa možemo i mi da napravimo tu sačmu, uopšte nije problem“, kaže Bogdan Šumljanac.

Zbog različitih informacija o prisutnosti i štetnosti GMO hrane, građani Srbije kažu da nikada ne znaju šta kupuju.

Protivnici genetski modificirane hrane od države traže dosljednu primjenu zakona, a poljoprivrednici zahtijevaju ili podsticajne mjere za one koji proizvode prirodne sorte ili promjenu zakona.

Izvor: Al Jazeera