Uragan Maria obrušio se na Portoriko

Uragan, Maria, Portoriko
Maksimalni udari vjetra dosežu 250 kilometara na sat, a oluja se kreće brzinom od 17 kilometara na sat (Getty Images)

Olujnim vjetrom i obilnom kišom uragan Maria obrušio se u srijedu na Portoriko, nakon što je poharao američke Djevičanske otoke i usmrtio najmanje dvije osobe u francuskim Antilima.

“Iznimno opasan” uragan koji oscilira između 4. i 5. (maksimalne) kategorije pogodio je Portoriko, 35 kilometara južno od glavnog grada San Juana, priopćio je američki Nacionalni centar za uragane.

Maksimalni udari vjetra dosežu 250 kilometara na sat, a oluja se u smjeru sjevera kreće brzinom od 17 km/h, prenosi Hina.

Ako zadrži snagu, Maria će biti najsnažniji uragan zabilježen u Portoriku u zadnjih 85 godina, otkako ga je 1932. pogodio uragan 4. kategorije.

Tijekom dana prijeći će preko tog američkog arhipelaga i sjevernim dijelom Dominikanske Republike, kažu u centru.

Razaranja i žrtve

Na Svetom Križu, jednom od američkih Djevičanskih otoka, vjetar je puhao 170 km/h s naletima od 220 km/h, stajalo je u prethodnom izvješću NHC-a dok je oko uragana bilo 55 kilometara od otoka.

Na Svetom Ivanu, drugom američkom Djevičanskom otoku, Maria je savijala stabla i izazvala materijalnu štetu, zasad bez žrtava.

Policijski sat uveden je na susjednim britanskim Djevičanskim otocima, rekao je premijer Orlando Smith.

Taj arhipelag još se oporavlja od uragana Irma koja je usmrtila devet osoba. Više od 1.300 britanskih vojnika otada je raspoređeno na Karibima.

“Čini se da britanski Djevičanski otoci neće biti jednako teško pogođeni kao ranije”, ocijenio je u srijedu na BBC-ju britanski državni tajnik za vanjske poslove Alan Duncan.

Uragan Maria ranije je pogodio francuske Antile, posebice Guadalupe gdje su poginule najmanje dvije osobe, a dvije se smatraju nestalima, kao i Dominiku koja je posve opustošena.

Ta planinska zemlja od 72.000 stanovnika kasno u ponedjeljak doživjela je velika razaranja. 

“Do sad smo izgubili sve što se novcem može kupiti i zamijeniti”, napisao je premijer Dominike Roosevelt Skerrit na Facebooku ranije u utorak i dodao “ali sada strahujemo od tjelesnih ozljeda i mogućih smrti koje bi mogle nastati nakon odrona tla zbog stalnih kiša”.

Sezona tek na polovici

Jedna je osoba poginula pri padu stabla, a dvije su nestale na francuskom otočju Guadalupe, objavile su lokalne vlasti i objasnile da žrtva nije poštovala naredbe da ostane u skloništu.

Neke su kuće ostale bez krovova, ceste su zakrčene srušenim stablima, 80.000 kućanstava je bez struje i poplavljena su obalna područja. 

Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije – nakon Harveyja, Irme i Josea.

Svi ovi podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovici.

Izvor: Agencije