Uragan Maria razorio Portoriko

[Facebook/CN Chai]

Opseg štete tek se nazire u Portoriku, “razorenom” prolazom uragana Marije koji sa sobom nosi potencijalno “katastrofalne” poplave.

Uragan, sada svrstan u kategoriju 3, na ljestvici od 5, prošao je u četvrtak navečer na oko 130 kilometara sjeverno od Dominikanske Republike, u pravcu britanskih otoka Turks i Caicos.

Uragan Maria usmrtio je 32 osobe i razorio manje karipske otoke, kao što je Dominika, prenosi Tanjug.

Najmanje 15 osoba je stradalo u Portoriku, a među njima je osam osoba koji su se utopili u mjestu Toa Baja udaljenom 32 kilometra od San Juana, izjavio je gradonačelnik tog mjesta Bernardo Marquez.

Kako prenosi Reuters, u tom mjestu je od poplava spašeno više od 4.000 osoba.

Trump: Električna mreža je uništena

Portorikanski spasioci pokušavaju doći do zarobljenih žrtava nakon udara uragana, uslijed čega je došlo i do pojave klizišta. 

Tri osobe poginule su u četvrtak na Haitiju, prema prvim podacima ministarstva unutarnjih poslova. Dominika, pogođena svom snagom u utorak, najviše je platila s 15 mrtvih, po premijeru tog malenog teritorija Rooseveltu Skerritu.

“Portoriko je potpuno razoren”, izjavio je američki predsjednik Donald Trump u okviru Opće skupštine UN-a u New Yorku, prenosi Hina. 

Otok “je u vrlo, vrlo, vrlo delikatnom stanju. Električna mreža je uništena”, dodao je, potvrđujući skorašnji posjet teritoriju Velikih Antila.

Prethodnog dana proglasio je stanje prirodne katastrofe odobravajući savezna sredstva za hitnu pomoć i ponovnu izgradnju u Portoriku gdje je većina infrastrukture oštećena.

Mobilna telefonija izvan funkcije

Uragan je imao “katastrofalne” posljedice po mrežu mobilne telefonije, objavila je Američka agencija za reguliranje telekomunikacija, procjenjujući da je “više od 95 posto mreže” izvan funkcije.

Po američkom Centru za uragane (NHC) kiša bi mogla doseći 50 do 75 cm do subote, čak 90 cm mjestimično.

“Ako možete popnite se negdje visoko, SADA”, pisalo je u četvrtak ujutro u tvitu nacionalne meteorološke službe spominjući “katastrofalne” poplave.

Maria, oscilirajući između kategorije 4 i 5 kad je pogodila Portoriko, napravila je ogromnu štetu i više desetaka tisuća osoba pobjeglo je u skloništa.

Izvor: Agencije