Uragan Sandy prijeti istočnoj obali SAD-a

Uragan bi početkom iduće sedmice mogao zahvatiti kopno između Virginije, Marylanda i Delawarea, pa čak i New York (Reuters)

Uragan Sandy, atlantski ciklon koji prijeti da bude jedna od najgorih oluja u posljednjih nekoliko decenija koja će pogoditi sjeveroistok Sjedinjenih Američkih Država, lagano se kreće prema sjeveru nakon što je ubio najmanje 41 osobu na Karibima.

Meteorolozi kažu da se Sandy, s frontom vjetra dugim 890 kilometara koji se širi, počeo miješati s masom polarnog zraka iznad istoka SAD-a, te može prerasti u “superoluju” koja bi mogla poharati istočnu obalu.

„Očekujemo veliku, veliku oluju. Ova oluja, kako prilazi obali, mogla bi pokriti jednu trećinu istočnih Sjedinjenih Država“, rekao je Louis Uccellini, direktor Nacionalnog okeanskog i atmosfernog administrativnog centra za okolišna predviđanja.

Nastavi li se kretati planiranom putanjom, Sandy bi početkom iduće sedmice, procjenjuju stručnjaci, mogla zahvatiti kopno negdje između Virginije, Marylanda i Delawarea, pa čak i New York i južnu Novu Englesku.

S obzirom da dolazi u zadnjim sedmicama američke predsjedničke utrke, oluja bi mogla poremetiti raspored planiranih predizbornih skupova.

Pomoćnik predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja rekao je da je otkazan skup koji se u nedjelju navečer trebao održati u Virginia Beachu, u saveznoj državi Virginiji. Obamin izborni štab je rekao da pomno prati kretanje oluje.

Ogromne štete

Sandy je na Bahamima usmrtila jednu osobu, a na Karibima 40.

Kubanska Vlada je izvijestila da je uragan odnio 11 života kada je u četvrtak prošao otokom. Na krajnje siromašnom Haitiju život je izgubilo najmanje 26 ljudi, a u susjednoj Dominikanskoj Republici i na Jamajci troje.

Uragan je nanio veliku štetu infrastrukturi i poljoprivredi, uništivši hiljade hektara usjeva, a izazvao je i mnogobrojne prekide u telefonskim vezama i snabdijevanju strujom.

Radne brigade i stručnjaci stigli su u oblast pogođenu uraganom i u toku je otklanjanje posljedica stihije, prije svega, uspostavljanje isporuke električne energije.

Iako je Sandy još u četvrtak ujutro protutnjao preko teritorije Kube, utjecaj uragana se i dalje osjeća u centralnom dijelu otoka, gdje tokom 12 sati neprekidno pada obilna kiša, zbog čega je u nekim provincijama proglašeno upozorenje na oluju.

Posljedice uragana primorale su kubanske vlasti da odlože drugi krug lokalnih izbora, zakazane za 28. oktobar, navode agencije.

Izvor: Agencije