Ured 21 za velike poreske obveznike

Nakon objave liste poreskih dužnika i provjere da li je imovina mnogih poznatih Hrvata u skladu s njihovim primanjima, Poreska uprava ide dalje.

Vlada je odlučila osnovati novi ured Poreske uprave, koji će se baviti samo kontrolom velikih poreskih obveznika. Riječ je o 609 preduzeća, koja ukupno uplaćuju gotovo polovinu svih poreza i doprinosa.

Novi ured, nazvan Ured 21, počinje s radom odmah i utjerivat će eventualne dugove do roka zastare, dakle unazad tri godine.

Nisu pronašli nepravilnosti

“Zagrebački Holding jedno je od najvećih poduzeća u Hrvatskoj. Objedinjava sva gradska poduzeća u Zagrebu. U brojkama: 13.000 zaposlenih, gotovo 600 milijuna eura prihoda na godinu i 53 milijuna eura poreza i doprinosa”, izvještava iz Zagreba Ivana Brkić, reporterka Al Jazeere.

Kontrola porezne uprave bila je u jednom preduzeću, ali nisu pronađene nepravilnosti.

“I kao službenik Zagrebačkog Holdinga i kao građanin pozdravljam Vladinu odluku. Naprosto, porezi se moraju plaćati, svi želimo živjeti u uređenom društvu, naravno da to košta. I prema tome, podržavamo i učinit ćemo sve da smo uvijek na raspolaganju državnim tijelima za sve vrste kontrola pa i ovu”, kaže Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga.

U Odjelu 21 će raditi 134 najbolja službenika, jer veliki zaslužuju posebnu pažnju.

A do sada je, smatra hrvatski ministar finansija Slavko Linić, nisu imali.

“Kad promatramo u prethodnom periodu, onda vidimo da smo s inspekcijama bili samo pet posto prisutni kod njih”, kaže Linić.

Poreska uprava se u 95 posto slučajeva kontrole i nadzora bavila malim preduzećima, a ubuduće to će se promijeniti.

Prihodi od 53 milijarde eura

Riječ je kompanijama koje ukupno ostvaruju 53 milijarde eura prihoda, zapošljavaju četvrtinu zaposlenih u Hrvatskoj i uplaćuju 46 posto svih poreza i doprinosa. Pojačane kontrole mogu očekivati odmah.

“Što se tiče nadzora, naplate i ostalih poslova Porezne uprave, mi ćemo krenuti odmah, što znači da će nadzori velikih poreznih obveznika i za prijašnje godine, do zastarnog roka od tri godine, biti sigurno provedeni najvećim dijelom do kraja ove godine”, kaže Nada Čavlović Smiljanec, direktorica Uprave.

Promjene u radu Uprave rađene su prema smjernicama Evropske komisije (EK), te prema preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB).

Izvor: Al Jazeera