Uređaj koji stvara vodu iz vlage u zraku

Latinska Amerika jedan je od regiona u kojem gotovo četiri miliona osoba nema čistu vodu za piće.

To bi moglo da se promijeni jer su inženjeri u Čileu osmislili mašinu koja bi trebalo da doprinese poboljšanju vodosnabdijevanja, javlja Lucia Newman, novinarka Al Jazeere. 

Voda je neophodna za život. No, i dalje jedna od deset osoba nema pristup niti jednoj jedinoj čaši vode u mjestu u kojem živi.

Milioni žive predaleko od rijeka i jezera, ili su lokalni izvori zagađeni, ili jednostavno žive u sušnim krajevima.

Ali, šta ako bi mogli imati pristup čistoj vodi bilo kada, bilo gdje, iz ničega? To je obećanje uređaja koji proizvodi vodu iz vlage u zraku.

Inženjer Carlos Blamey je kazao: “Ova mašina formira mali oblak koji generira vodu iz zraka. Voda se proizvodi iz kondenza”.

Čileanski pomorski inženjer, industrijski dizajner i inženjer šumarstva osmislili su prototip uređaja i postavili ga u Centar za inovacije u Santiagu.

‘Voda za svakoga’

“Želimo da svi u svojim domovima imaju vodu i da ne zavise od vodotokova ili kiše. Ljudi mogu imati neograničene zalihe vode, jer voda je za svakoga”, poručio je inženjer Alberto Gonzales.

Inženjer Hector Pino je dodao: “Ukoliko nema struje, priključite uređaj na solarni panel. Samoodrživ je. Troši veoma malo energije.”

To je pojednostavljena tehnologija koju koristi NASA. Prototip proizvodi između devet i 30 litara vode dnevno, ovisno o klimatskim uvjetima.

“Ovdje je gotovo 40 stepeni i sve je isušeno, ovdje praktično nema vlage u zraku. Ali, čak i tu, pa i u pustinji, rečeno nam je, može se izdvojiti svježa voda za piće iz zraka”, javila je Newman.

Jedina mana, kako sada izgleda, jeste cijena. Uređaj košta otprilike 1.000 dolara. No, oni koji su osmislili uređaj žele ga učiniti pristupačnim, jer žele doprinijeti gašenju globalne žeđi i boljoj dostupnosti osnovnog životnog resursa.

Izvor: Al Jazeera