Uređuje se grobnica Gavrila Principa

U Sarajevu je 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip ubio austrougarskog prestolonasljednika i njegovu suprugu (Al Jazeera)

U naselju Ciglane u Sarajevu, na 100. godišnjicu Sarajevskog atentata, uređuje se pravoslavna kapela na groblju “Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo”, gdje su, kako piše na nadgrobnoj ploči, sahranjeni Gavrilo Princip i ostali članovi organizacije Mlada Bosna.

Na 100. godišnjicu Sarajevskog atentata koji se dogodio 28. juna 1914. godine, u kojem su ubijeni austrougarski prestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sofia, očekuje se obilazak grobnice u kojoj su pokopani Princip i ostali članovi Mlade Bosne, piše Tanjug.

Radnici Kantonalnog javnog preduzeća Pokop, u čijoj nadležnosti je održavanje groblja, ovih dana rade na uređivanju, kose travu i skupljaju smeće.

Jedan od radnika za sarajevski portal klix.ba rekao je da je već dolazio rođak Gavrila Principa iz rodnog mjesta Obljaja, sela kod Bosanskog Grahova, koji je obišao grob i donio vijenac.

Šefik Vatreš, radnik u Pokopu, ispričao je da je groblje “Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo” prvo urbano groblje u Sarajevu, a otvoreno je 1984. godine.

“Ekshumacija posmrtnih ostataka je rađena sa pravoslavnog groblja kod Vrbanje. Sa tog groblja su prebačeni i nadgrobni spomenici od kojih je napravljena i kapela. Ti nadgrobni spomenici su ugrađeni u zid kapele kako bi se sačuvali i natpisi i spomenici. Kapela je napravljena 1939. godine, a turisti stalno dolaze, ali i ljudi koji imaju svoje srodnike koji su tu sahranjeni”, rekao je Vatreš.

Zajednička grobnica

Kapela je danas u lošem stanju, a radnici unutra rijetko ulaze jer se boje da će se krov srušiti.

Drvene grede i daske koje su ispod krova su stare i trule, a radnici su kupili paravane kako bi bar malo uljepšali unutrašnjost kapele.

Posmrtni ostaci pripadnika Mlade Bosne sakupljeni su po zatvorima zemalja bivše Austro-Ugarske monarhije u kojima su tamnovali, nakon čega su 7. jula 1920. godine sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, a kapela Svetog Arhanđela otvorena je 19 godina kasnije.

Kapelu je, na starom pravoslavnom groblju “Sveti Mihajlo” na Koševu, po nalogu patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, projektirao arhitekt i pilot-dobrovoljac iz Prvog svjetskog rata Aleksandar Deroko.

Izvor: Agencije