Urugvaj preuzima zatvorenike iz Guantanama

Urugvaj će biti prva zemlja u Južnoj Americi koja je prihvatila primiti zatvorenike iz Guantanama (AP)

Predsjednik Urugvaja Jose Mujica izjavio je danas da je njegova zemlja pristala primiti zatvorenike iz američkog vojnog zatvora u Guantanamu, na Kubi, rekavši da je to pitanje ljudskih prava.

Američki predsjednik Barack Obama pokušava ispuniti obećanje dato prije pet godina da će zatvoriti kontroverzni zatvor, ali teško pronalazi zemlje koje su spremne prihvatiti zatvorenike iz Guantanama.

Urugvaj će biti prva zemlja u Južnoj Americi koja je to učinila.

To je bilo “pitanje ljudskih prava”, rekao je Mujica novinarima, ne navodeći broj zatvorenika koji će biti prihvaćen niti čiji su oni državljani, navodi AFP.

Status izbjeglica

Zatvorenici “nisu izvedeni pred sudiju, nisu vidjeli tužioca, a predsjednik SAD-a, također, hoće da riješi ovaj problem”, dodao je Mujica, bivši ljevičarski pobunjenik koji je i sam proveo više od deset godina u zatvoru.

“Pitali su mnoge zemlje mogu li prihvatiti zatvorenike iz Guantanama i ja sam rekao – da”, kazao je Mujica, dodajući da će zatvorenici u njegovoj zemlji dobiti status izbjeglica.

“Ako hoće ovdje da izgrade dom i da rade u našoj zemlji, ostat će u zemlji”, naglasio je urugvajski predsjednik i dodao da će zatvorenici kasnije moći dovesti porodice u Urugvaj.

Na pitanje je li od Washingtona tražio nešto zauzvrat, Mujica je odgovorio: “Ja ne činim usluge besplatno.”

Urugvaj će primiti pet bivših zatvorenika, najmanje na dvije godine, rekao je izvor iz Vlade, potvrđujući izvještaj koji je prvi objavio urugvajski list Busqueda.

Od dolaska Obame na vlast iz Guantanama su 43 zatvorenika prebačena u 17 zemalja, 38 ih je pušteno da odu u svoje zemlje, a u zatvoru se nalaze još 154 zatvorenika.

Izvor: Agencije