Urugvajski karneval u ritmu kandombe

U glavnom gradu Urugvaja održava se tradicionalni 40-dnevni karneval. Učesnici na bubnjevima sviraju “kandombe”, muziku koja se nalazi na listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Centrom Montevidea odjekuju zvuci afričkog ritma “kandombe”, muzike koju su prije više od 100 godina u ovu južnoameričku državu donijeli imigranti iz Afrike. Pred početak parade učesnici karnevala okupljaju se oko vatre, nakon čega paradu predvode bubnjari, koji dolaze iz porodica s dugogodišnjom muzičkom tradicijom.

“Parada ujedinjuje različite elemente iz perioda od 1820. do 1850. godine, kada je ‘kandombe’ muzika i nastala”, kaže Oscar Montano, stručnjak za ovu vrstu muzike.

Takmičenje Komparsasa

Tokom parade, grupe plesača i bubnjara, nazvane Komparsas, takmiče se ko će više zadiviti publiku svojom izvedbom tradicionalne “kandombe”. Svirači i plesačice plijene pažnju različitim kostimima i maskama. Karneval okuplja plesačke grupe iz cijele Južne Amerike i Afrike.

“Učešće na ovoj paradi je novo iskustvo za mene, prije svega jer sam iz Kube. Ovo je iskustvo u kojem ću mnogo uživati, jer sam dobila priliku plesati na karnevalu”, govori kubanska plesačica Yaima.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije