USAID donira hranu za izbjeglice u Krajini

Dogovoreno je i da se veliki kamp za smještaj migranata i izbjeglica locira u mjestu Medeno Polje (Reuters)

Agencija američke vlade za međunarodni razvoj (USAID) ponudila je pomoć vlastima Bosne i Hercegovine suočenima s izbjegličkom krizom osiguravši hranu za mjesec dana za one migrante i izbjeglice koji borave na području Unsko-sanskog kantona i gdje je stanje najteže.

Pošiljka hrane koja bi u idućih mjesec dana trebala biti dovoljna za najmanje 700 ljudi bit će isporučena Crvenom križu i Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), prenosi HINA.

USAID je hitnu pomoć u hrani osigurao na temelju izvješća o tome kako je više od 8.000 migranata i izbjeglica od početka godine ušlo u BiH u nakani da nastave put ka Hrvatskoj i drugim državama Europske unije.

Najveći dio onih koji nisu uspjeli u tim nakanama trenutačno je blokiran u Unsko-sanskog kantona, poglavito na području Bihaća i Velike Kladuše.

Određena lokacija za kamp

Lokalne vlasti suočene su s ogromnim logističkim problemima vezanim za smještaj migranata i izbjeglica te njihovu prehranu.

Kantonalni premijer Husein Rošić potvrdio je kako je napokon dogovoreno da se veliki kamp za smještaj migranata i izbjeglica locira u mjestu Medeno Polje na putu od Bihaća ka Bosanskom Petrovcu.

“Tu postoji sve što je potrebno, struja, voda i cestovni prilaz, a lokacija je 20 kilometara udaljena od granice s Hrvatskom što zadovoljava i strane donatore”, kazao je Rošić.

Ranije predlagane lokacije, poput jednog od napuštenih objekata “Agrokomerca” kod Velike Kladuše, otpisane su jer Europska unija nije željela financirati izgradnju izbjegličkog centra u neposrednoj blizini granice BiH s Hrvatskom.

Češka donira opremu za kontrolu granica

Vlada Češke najavila je kako će narednog tjedna odobriti donaciju u vrijednosti od milijun eura namijenjenu kupnji opreme za Graničnu policiju BiH poput termovizijskih kamera i dronova.

Oprema će pomoći učinkovitijoj kontroli granica prema Srbiji i Crnoj Gori otkuda trenutačno svakog tjedna u BiH ulazi najmanje 400 ilegalnih migranata i izbjeglica.

Češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček kazao je kako je njegov dugoročni prioritet da balkanska izbeglička ruta ostane zatvorena.

“BiH je jedno od mjesta na Balkanu gdje je najveći rizik i naše angažiranje je tu ključno. To je naša dugoročna politika”, kazao je Hamaček.

Izvor: Agencije