Ušće Bojane – deponija albanskog smeća

Velike količine smeća, koje rijekom Bojanom stižu u Crnu Goru iz Albanije, godinama zagađuju Veliku plažu, Skadarsko jezero i Jadransko more, a smeće je stizalo čak i do Hrvatske.

Dvije države i dalje ne uspijevaju riješiti taj problem, a zbog nedostatka novca rješenja nema ni na vidiku.

Mještani Ade Bojane upozoravaju da je riječ o ekološkoj bombi, koja iz godine u godinu sve brže otkucava, kaže reporterka Al Jazeere Milica Marinić.

„Tek kada se podigne voda, ona pokupi sve sa obala i sve izbaci na ušće i kod nas. A najveći dio završi u moru. Mi pokupimo to što ima oko kuća, ali ne možemo nikako da očistimo čitavu prirodu“, kaže Boris Mihailović, mještanin Ade Bojane.

Smeće u Bojanu dolazi mahom iz Albanije, preko sliva Drima i Skadarskog jezera. Niko ga ne čisti, a u pitanju je ekološka bomba, upozorava civilni sektor.

„Ovdje ima smeća od igle do lokomotive, a najviše nas zabrinjava medicinski otpad. Za nekoliko godina, ako se ovo ne riješi, ovo će postati pustinja, a od ovog lijepog ostrva – smetljište“, kaže Mahmut Karastanović iz NVO-a Bojana.

Problem u nedostatku novca

Iako ekološki problem na Bojani traje već više od deceniju, Crna Gora i Albanija još nisu našli način da ga riješe.

Razlog je, tvrde političari, nedostatak novca.

„Moramo svi zajedno da sjednemo i razmislimo kako riješiti ovo pitanje, jer takvi projekti koštaju. Učinit ćemo sve da uspostavimo saradnju koja će pružiti bolja rješenja od onih koja mi u ovom trenutku možemo da pružimo“, kaže premijer Albanije Edi Rama.

Zaštitom okoliša i ekosistema Bojane, za sada bez rezultata, bavi se zajednička crnogorsko-albanska komisija. U Crnoj Gori kažu da problem nije lako riješiti.

„Moramo raditi i na edukaciji ljudi, moramo primjenjivati zakone, moramo kažnjavati prekršioce, moramo prevenirati mogućnost da smeće iz sliva Drima stigne u Skadarsko jezero a onda u Jadransko more. To može da bude i rešetka koja se postavlja na rječnim tokovima“, kaže Siniša Stanković iz Mministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Dok se rješenje ne pronađe, mještani Ade i ovu zimu čekaju sa zebnjom, a sa njom i nove gomile smeća.

Izvor: Agencije