Useljenici Italiji daju milijarde eura

U Italiju u posljednje dvije godine došlo 320.000 azilanata i drugih migranata (AP)

Useljenici u Italiju, koji potječu iz država izvan Europske unije, godišnje kroz doprinose uplaćuju osam milijardi eura raznih prihoda, od čega kroz mirovine i druge beneficije iskoriste samo tri milijarde, dok se s ostatkom sredstava mogu alimentirati mirovine za 600.000 talijanskih umirovljenika, službeni je podatak Ministarstva financija Italije.

Riječ je o statističkim podacima za 2014. godinu, koji će uskoro biti objavljeni u godišnjoj brošuri Ministarstva financija.

Javno ih je unaprijed iznio Roberto Garofoli, šef ureda ministra financija Carla Padoana, kako bi relativizirao raspravu o troškovima koje država ima zbog imigracije i izbjeglica, rekavši da o pitanju odnosa troškova i koristi koju Italiji oni donose treba govoriti racionalno i pragmatično.

Osim osam milijardi eura doprinosa, neeuropski useljenici u Italiji godišnje državi plate 6,8 milijardi eura poreza na dohodak, a osnivači su ili vlasnici gotovo petine novoosnovanih poduzeća, podatak je iz istog izvora.

Njihova izdvajanja u talijanski proračun kroz potrošnju, preko poreza na dodanu vrijednost, također su iznad prosjeka, iznio je Garofoli.

Sve više azilanata

Prema službenim podacima, Italija ima 60 milijuna stanovnika, uključujući i pet milijuna onih koji nisu talijanski državljani, ali imaju dozvolu boravka. Među njima je najviše useljenika iz trećih država, onih izvan EU-a.

Od pet milijuna zakonitih imigranata, njih blizu četiri milijuna došlo je iz Albanije i Istočne Europe te Sjeverne Afrike, Južne Azije i s Filipina.

Riječ je o mlađoj i radno sposobnoj populaciji koja će još niz godina plaćati doprinose i poreze, što je značajno jer se i Italija, poput drugih europskih država, susreće s fenomenom sve starijeg stanovništva. Taj trend povećava troškove generacijske solidarnosti, odnosno zdravstvene i mirovinske blagajne.

U Italiju je u posljednje dvije godine došlo 320.000 azilanata i drugih migranata, najviše ilegalnim kanalima iz Sjeverne Afrike.

Trošak upravljanja izbjegličkom krizom te zbrinjavanja izbjeglica i migranata Italiju je, prema riječima Garofolija, samo lani stajao 3,3 milijarde eura.

Izvor: Agencije