USK: Zatvoreno 15 nelegalnih kamenoloma

Do sada su inspektori podnijeli 26 prekršajnih naloga, čija je vrijednost blizu 100.000 KM (CIN)

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona (USK), zbog nelegalne eksploatacije kamena, od aprila ove godine zatvorili su 15 kamenoloma.

Kontrola je pokazala da je u tim kamenolomima radilo 12 preduzeća i pojedinaca sa područja tog kantona.

Inspektori su utvrdili da se u USK-u nalaze 84 kamenoloma, od čega 59 radi ilegalno.

Akcija suzbijanja nelegalne eksploatacije mineralnih sirovina se nastavlja, saopćeno je iz Kantonalne uprave Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Do sada su inspektori podnijeli 26 prekršajnih naloga, čija je vrijednost blizu 100.000 KM.

Inspektori navode da se kamen u preostalih 25 kamenoloma legalno eksploatira.

Preduzeća koja iskopavaju kamen na tim lokacijama imala su rješenja o eksploataciji i istraživanju te ugovore o koncesiji, ali su inspektori od njih tražili da dopune dokumentaciju.

Obnova javne infrastrukture

CIN je u junu ove godine objavio priču o tome da vlasti USK-a godinama toleriraju nezakonitu eksploataciju kamena i tako se odriču koncesionih naknada koje se uplaćuju u budžete.

Novinari CIN-a su otkrili i to da je kamen iz ilegalnih kamenoloma korišten u obnovi javne infrastrukture.

Na području USK-a se tada nalazilo najmanje 60 kamenoloma, od kojih je barem polovina radila ilegalno.

Novinari CIN-a su tada razgovarali sa Seidom Muminovićem, vlasnikom preduzeća “Muminović” iz Bihaća, koje se bavilo ilegalnom eksploatacijom kamena iz nalazišta Pokojske majne kod Bihaća.

On je rekao da kamenolom ne radi od 2009. godine, od kada su ga zatvorili inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Međutim, nakon što su mu novinari objasnili da su na toj lokaciji zatekli nekoliko rovokopača i kamiona ove firme kako eksploatiraju kamen, Muminović je kazao da je kamenolom i dalje aktivan i da će ga u budućnosti legalizirati.

Izvor: Agencije