USKOK istražuje vlasnika Gavrilovića

Gavrilovića terete za malverzacije prilikom privatizacije tvrtke, koja je nekada bila u vlasništvu njegove obitelji (Al Jazeera)

Ured za subijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pokrenuo je istragu protiv vlasnika Mesne industrije Gavrilović, Đure Gavrilovića, kojega sumnjiče za ratno profiterstvo, navodno počinjeno 1991. godine.

Gavrilovića terete da je prilikom privatizacije tvrtke, koja je nekada bila u vlasništvu njegove obitelji, i uz pomoć nekadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, nezakonito stekao najmanje milijun eura.

Gavrilović je, nakon objave informacije o pokretanju istrage, sve navode odbacio i rekao kako je postupao u skladu sa zakonom.

USKOK tvrdi da je Gavrilović 1991. godine kupio više trgovačkih društava u stečaju, ali nije uplatio dogovoreni iznos od 3,3 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

„Iako nije uplatio navedeni iznos, okrivljenik je 22. studenoga 1991. ishodio promjenu osnivača, djelatnosti i imena tvrtke trgovačkog društva Gavrilović mesna industrija d.o.o., upisavši se pri tom kao osnivač i direktor novog trgovačkog društva kojemu je istog dana izvršio pripajanje trgovačkih društava u stečaju“, tvrde u USKOK-u.

Nema istražnog zatvora

Potom je, po tvrdnjama tužiteljstva, znajući da se na inozemnom računu jedne osobe nalazi novac za potrebe obrane, od ministra financija Martinovića, koji je bio ovlašten za raspolaganje novcem za nabavu oružja i opreme, zatražio da toj osobi naloži da u njegovu korist uplati tadašnjih dva milijuna maraka, što je Martinović navodno učinio 1. ožujka 1992. godine.

Kada mu je na inozemni račun položen milijunski iznos, Gavrilović je uz dodatni kredit, podignut na temelju imovine tvrtki u stečaju, uplatio iznos iz ugovora o kupovini na račun jednog inozemnog trgovačkog društva, tvrdi USKOK.

USKOK u priopćenju navodi kako je Gavrilović iskoristio ratno stanje i činjenicu da je kontrola poslovanja bila otežana, te tako stekao najmanje milijun eura.

Ne otkrivajući identitet, USKOK je na internetskoj stranici objavio da Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i poticanje na te nezakonitosti.

No, kako se navodna zlouporaba dogodila ratnih godina, terete ga po odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Istraga se provodi tzv. redovnim putem, što znači da tužiteljstvo od suda neće tražiti da se Đuri Gavriloviću odredi istražni zatvor.

Gavrilović: Nastavak hajke

“Uvjeren sam da ovo predstavlja nastavak hajke državnih institucija zbog međunarodne arbitraže u kojoj Mesna industrija Gavrilović potražuje odštetu od Republike Hrvatske”, poručio je u pisanoj izjavi Gavrilović.

Smatra da se “pritiscima na njega, obitelj te tvrtku Gavrilović želi utjecati na konačnu odluku arbitražnog vijeća […] u Washingtonu zaduženog za rješenje spora između Mesne industrije Gavrilović i Vlade Republike Hrvatske”.

“Poduzet ćemo sve zakonske mjere kako bi zaštitili naša prava kao investitora i zatražiti od arbitražnog vijeća, ali i drugih međunarodnih institucija zaštitu od tih pritisaka”, naveo je Gavrilović.

Naveo je i kako je “prilikom kupnje Mesne industrije Gavrilović u stečaju postupao u cjelosti u skladu sa zakonskim propisima te ću u potpunosti surađivati s istražnim tijelima kako bi dokazao da sam na javnom natječaju 1991. kupio Mesnu industriju Gavrilović u stečaju na zakonit način”.

Izvor: Al Jazeera i agencije