USKOK podigao optužnicu u slučaju Fimi media

USKOK je u optužnici za Sanadera zatražio određivanje istražnog zatvora

USKOK je u petak podigao optužnicu u slučaju Fimi media, kojom je optužio Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), bivšeg predsjednika te stranke i hrvatskog premijera Ivu Sanadera te još devetero pravnih i fizičkih osoba za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog “crnog fonda” s ukupno oko sedam miliona eura.

USKOK Sanadera tereti da je od tog iznosa, pribavljenog od kraja 2003. do jula 2009. godine, za sebe zadržao najmanje dva miliona eura, dok je ostatak ostao u HDZ-u, koji je postao prva hrvatska politička stranka koju se tereti za štetu nanesenu državi.

Ivan Mravak [Pixsell]

No, državno je odvjetništvo takve tvrdnje odbacivalo, ističući da ima dokaze da je novac završio u HDZ-u.

Ilegalno prikupljanje novca za tu stranku nedavno je priznao i bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, koji je USKOK-u opisao kako je za stranku Barišiću predao oko 80.000 eura.

Mravak je jedan od prvih svjedoka u ovoj aferi, otvorenoj nakon što je bivši član uprave Croatia Osiguranja Damir Mihanović prvi progovorio o tajnom sastanku u vladi na kojem je tadašnji premijer Sanader navodno sugerirao poslovanje preko tvrtke Fimi media.

Izvor: Agencije