Uskoro bez kolektivnih centara u Srbiji

U devet izbjegličkih centara u Srbiji 350 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije još čeka rješenje stambenog pitanja. Kolektivni centri za smještaj izbjeglica u Srbiji do kraja godine će biti zatvoreni. Njihovo zatvaranje omogućeno je dobivanjem sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije. U sam proces uloženo je 12,5 miliona eura.

I ovo ljeto sedamdesetgodišnja Dušanka Pjevalica, izbjeglica iz Knina, provodi u barakama. Četrnaest godina nada se kako će napustiti kolektivni centar u Krnjači. Ove godine konačno joj je dodijeljen stan i njene torbe za iseljenje spremne su već mjesec dana za pokret, a njeno nestrpljenje raste iz dana u dan.

Rješenje čeka još 350 ljudi

Kada je devedesetih stigla u Srbiju, Nataša Stević iz Zenice bila je djevojčica. Danas, s četvero djece, čeka ključ od stana. Na pitanje kada će se iseliti iz kolektivnog centra odgovara: “Trebalo bi do kraja ovog mjeseca, sad da li će to biti tako, mi smo rješenje potpisali, struju smo uključili, završili što se tiče tih, sad samo čekamo ključeve.”

U Komesarijatu za izbjeglice mole za još malo strpljenja. Kažu da će sve porodice kolektivne centre napustiti do kraja godine.

“Već do kraja jula očekujemo da će biti zatvorena tri centra, zatim ovih dana čekamo useljenje 36 stanova u Kamedinu. Svaki dan čekamo da budu useljeni”, rekao je Ivan Mišković iz Komesarijata za izbjeglice.

Stambeno rješenje u srbijanskim izbjegličkim centrima čeka 350 ljudi, među kojima su izbjeglice sa prostora bivše Jugoslavije i raseljeni sa Kosova.

“U posljednjih 20 godina broj kolektivnih centara u Srbiji se rapidno smanjivao. Godine 1996. bilo ih je čak 700, šest godina kasnije taj je broj prepolovljen. Danas, kada se proces zatvaranja privodi kraju, izbjeglice su smještene u devet izbjegličkih centara u centralnoj Srbiji i osam njih smještenih na Kosovu.

Regionalni program

Izbjeglicama se u rješavanju stambenog pitanja nude razna rješenja: socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, otkup seoskog domaćinstva, dodjela građevinskog materijala, montažne kuće i smještaj u staračke domove.

Uporedno s ovim procesom, Komesarijat za izbjeglice provodi Regionalni stambeni program. Finansiraju ga donatori, a predviđa stambena rješenja za oko 17.000 izbjegličkih porodica u Srbiji koje žive izvan kolektivnih centara.

“Drugi i četvrti podprojekt završili smo sa odabirom korisnika. Za peti podprojekat je u toku odabir korisnika”, rekao je Ivan Mišković iz Komesarijata za izbjeglice.

Kada krajem godine kolektivne centre za smještaj izbjeglica napuste izbjegli iz zemalja bivše Jugoslavije, neki od njih postat će centri za smještaj tražilaca azila. Kolektivni centar Krnjača već je polovinu kapaciteta namijenio ljudima sa Bliskog istoka.

Izvor: Al Jazeera