Uskoro konverzija kredita iz franka u euro

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj najmanje 55.000 korisnika stambenih kredita vezanih uz franak (EPA)

Krediti dužnika u švicarskim francima u Hrvatskoj bit će prebačeni u eure, potvrdio je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović.

Riječ je o prijedlogu zakona koji će Vlada uskoro uputiti u saborsku proceduru, a kojim trajno želi riješiti pitanje dužnika u toj valuti.

Takav prijedlog dolazi nekoliko mjeseci prije kraja godine, do kada vrijedi porivremeno vladino rješenje – fiksiranje tečaja franka na 80-ak eurocenti.

“Pretvorit ćemo te kredite i oni će biti pretvoreni u eure. Praktički će status ljudi biti isti. Zašto kažem praktički? Tu moramo voditi računa o dosta detalja. Vodili smo računa o dosta detalja i da se tu nitko ne osjeti zakinutim, uključujući i one koji su uzeli kredite u drugim valutama. Tu uvijek treba izvagati i osobnu odgovornost i odgovornost obitelji, jer od toga ne možeš pobjeći, ali i nenadane okolnosti koje su stupile posljednjih nekoliko godina”, rekao je Milanović.

Iz Udruge banaka su rekli da će se o ovome očitovati kad od Vlade dobiju službenu informaciju.

Iako je još puno nepoznanica oko prijedloga zakona kojim Vlada želi riješiti pitanje kredita u švicarskim francima, za dužnike je to ipak djelomičan pomak u odnosu na postojeću situaciju, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Službena je informacija tek da će se krediti prebaciti u eure, no i ne pod kojim okolnostima.

“Neslužbeno, pak, konverzija kredita u eure napravit će se po kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita. Isto tako, izračunala bi se razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima, te bi se za taj iznos umanjila glavnica. Tu bi razliku snosile banke, a pretpostavlja se kako se radi o iznosu od milijardu eura, što bi im država tretirala kao poreznu olakšicu”, javlja Mlinarić.

Krediti vrijedni tri milijarde eura

Sadašnje privremeno rješenje kojim je Vlada fiksirala tečaj švicarskog franka, istječe krajem siječnja iduće godine.

Procjenjuje se da kredite u “švicarcima” ima više od 55.000 hrvatskih obitelji, a njihova vrijednost je nešto veća od tri milijarde eura.

Posebno zakonsko rješenje o konverziji priprema ministar financija Boris Lalovac.

Mediji podsjećaju da se za takvo rješenje zalagala i Udruga Franak, da se paralelno s konverzijom u eure otpiše taj dio glavnice, čime se dužnike u francima stavlja u ravnopravan položaj s ostalim korisnicima kredita.

Koordinator Udruge “Franak” Denis Smajo izjavio je za RTL kako su zadovoljni što u Vladi razmišljaju problem riješiti onako kako su i sami predlagali.

“Mi ćemo to poduprijeti, međutim, treba biti oprezan jer na putu od glasina do izglasavanja zakona može se svašta dogoditi”, izjavio je Smajo.

Katarina Lucić iz Udruge “Franak” u izjavi za HRT je rekla: “Nama je najbitnije bilo smanjenje glavnice, odnosno vraćanje glavnice na početno stanje. Ukoliko zakonsko rješenje bude zaista podržavalo takvu odredbu, mi ćemo s tim biti zadovoljni.”

Izvor: Al Jazeera i agencije