Uskoro moguć samit EU-a i Turske

Celik i Juncker su razgovarali o odnosima Turske i EU-a, migracijama, o borbi protiv terorizma i pitanju aktualiziranja Carinske unije (Anadolija)

Ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Turske s Unijom Omer Celik sastao se u Briselu s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Celik je izjavio da je tokom samita NATO-a 25. maja planiran i susret predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa čelnicima Evropske komisije i Evropskog vijeća.

Također je potvrdio da je nakon toga planirano i održavanje samita EU-a i Turske.

Celik i Juncker su razgovarali o odnosima Turske i EU-a, migracijama, o borbi protiv terorizma i pitanju aktualiziranja Carinske unije, prenosi Anadolija.

Referendum o Evropskoj uniji

Celik se sastao i s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hanom te evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom.

Turski predsjednik Erdogan je nakon referenduma o ustavnim promjenama u toj zemlji najavio referendum i o EU.

Naglasivši kako Evropska unija drži Tursku na ulaznim vratima već 54 godine, Erdogan je poručio da će sjesti i razgovarati, ali da će i o tom pitanju raspisati novi referendum u Turskoj.

Izvor: Agencije