Uskoro moguće privatno vlasništvo u svemiru

Visoki predstavnici iz više od 35 država i svemirskih agencija, uključujući i Kinu, okupili su se u Washingtonu gdje se prvi put nastoje složiti o mogućem zajedničkom istraživanju Marsa, asteroida i Mjeseca.

Ako do dogovora dođe, formirale bi se ekspedicije zemalja koje su se nekada nadmetale u otkrivanju svemirskih prostranstava, a rezultati istraživanja bi se međusobno dijelili.

Razgovara se, također, o ljudskom i robotičkom svemirskom istraživanju, koje će biti uspješnije ako bude više partnera, kao i o gradnji političke podrške globalnoj suradnji.

„Konferencija bi trebala donijeti suradnju između zemalja koje se, bez obzira na političke i ideološke razlike, bave istraživanjem svemira, ali i što snažnije uvrstiti privatni sektor u istraživanja. Do sada su dvije američke privatne kompanije u potpunosti zamijenile agenciju NASA i umjesto nje šalju robu na svemirsku postaju“, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Međunarodno svemirsko pravo

Dodaje i kako će se razgovarati i o privatnom vlasništvu u svemiru, budući da je pretprošle godine potpisan sporazum, a koji su ratificirale zemlje koje se bave istraživanjem svemira, kojim su postavljeni temelji za međunarodno svemirsko pravo.

Puljić javlja i kako su prioriteti budućih svemirskih istraživanja asteroidi, Mjesec i Mars – asteroidi zbog mogućih prijetnji čovječanstvu, Mjesec na kojem bi do 2024. mogla biti uspostavljena stalna misija, te Mars na koji SAD 2035. godine planira poslati prvu ljudsku misiju.

„Podsjetit ću i na riječi Stephena Hawkinga, jednog od vodećih svjetskih umova, koji tvrdi kako su svemirska istraživanja neophodna kako bi se očuvala ljudska vrsta, jer u jednom trenutku Zemlja neće biti dovoljna za preživljavanje ljudske vrste i zato se mora proširiti na svemir“, javlja naš reporter.

Izvor: Al Jazeera