Uskoro odluka o izvozu bh. mlijeka u EU

Prošle sedmice je onemogućen izvoz bh. mlijeka u EU (Al Jazeera)

U Briselu su o izvozu mlijeka iz BiH u Evropsku uniju razgovarali direktori nadležnih agencija dvije strane.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, rekao je da bi se sastanak o ovom slučaju na nivou Evropske unije trebao održati sljedeće sedmice. Na tom sastanku će se odlučivati hoće li izvoz biti dozvoljen.

Prošle sedmice je onemogućen izvoz bh. mlijeka u EU. Ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović je zatim otrkio da je izvoz stopirala Hrvatska.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH smatra da će slučaj biti riješen u korist BiH.

“Mi ne očekujemo negativan ishod jer Evropska komisija želi da provede svoje procedure. Oni će o tome raspravljati na komitetu, poslije toga će se glasati i mi smatramo da će to biti potpuno pozitivno za BiH. Sama činjenica da su ovaj sastanak pomjerili na sedam dana prije je pokazatelj je da Evropska komisija želi riješiti ovaj slučaj“, rekao je Kalaba.

Protest proizvođača mlijeka iz BiH

Ranije u utorak, tridesetak proizvođača mlijeka sa područja Tuzlanskog kantona protestovalo je ispred prodajnog objekta hrvatskog “Konzuma” u Gradačcu, iskazujući svoje negodovanje u povodom zabrane izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Predsjednik Grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona Sead Huskić je kazao kako ovim protestima proizvođači mlijeka ujedno daju podršku delegaciji BiH koja je na pregovorima u Briselu.

Dodao je kako su protesti mljekara ciljano organizovani u Gradačcu, jer u tamošnje dvije mljekare trenutno isporučuje mlijeko gotovo 5.500 kooperanata.

“Ovu zabranu odmah treba ukinuti i dozvoliti nam izvoz u Evropsku uniju, jer smatramo da smo dovoljno konkurentni i tehnološki opremljeni da to možemo da radimo”, kazao je Huskić.

Šarović je prethodno izjavio da očekuje da će žalba biti poništena te da će Bosna i Hercegovina imati samo kratku pauzu i da će se izvoz nastaviti u drugoj polovini septembra.

Izvor: Agencije