Uskoro otvaranje Picassovog muzeja u Parizu

U muzeju će biti izloženo više od 5.000 slika, kipova i grafika te Picassova lična arhiva (AP)

Pablo Picasso jednom je rekao: “Dajte mi muzej, a ja ću ga napuniti”, a njegov muzej u Parizu bit će otvoren krajem oktobra, nakon brojnih odgoda.

Nakon petogodišnjeg renoviranja, za dugoočekivano otvorenje odabran je Picassov rođendan, 25. oktobar.

Slavni slikar je rođen 1881. godine u španskom gradu Malagi, ali je radio uglavnom u Francuskoj, u kojoj je i umro 1973. godine.

Otvorenje muzeja, u kojem će biti više od 5.000 slika, kipova i grafika te Picassova lična arhiva, označit će završetak turbulentnog razdoblja pariške kulturne scene.

Smjene i optužbe

Anne Baldassari, koja je devet godina bila na čelu muzeja, smijenjena je u maju, nakon javnog okršaja sa zaposlenicima i tadašnjom ministricom kulture Aurelie Filippetti, koja je sa te dužnosti smijenjena u augustu.

U taj sukob upleo se i Picassov sin, 66-godišnji Claude Picasso, koji je podržao Anne Baldassari i za list Le Figaro u maju rekao da se Francuska ruga njegovom ocu.

Umiješali su se čak i susjedi iz otmjene četvrti Maraisa i pobunili se protiv nove “kubističke” metalne nadstrešnice u vrtu, za koju su tvrdili da zakriva fasadu zgradi iz 17. stoljeća.

Renoviranje muzeja je koštalo 52 miliona eura, izložbeni prostor je utrostručen i proteže se na pet spratova i očekuje se da će privući milion posjetilaca godišnje.

Otvorenje dvorišta

U junu je na mjesto Anne Baldassari došao Laurent Le Bon, koji je od 2010. godine vodio centar Pompidou-Metz.

Ministrica Filippetti rekla je kako novi čelnik muzeja ima “sve kvalitete nužne da otvorenje Picassovog muzeja bude svečanost koju svi Francuzi čekaju”.

Dok umjetnički svijet čeka tu svečanost, 4. oktobra bit će otvoreno muzejsko dvorište.

Reuters piše da će light show obasjati elegantnu fasadu za tzv. Bijelu noć, pariški noćni umjetnički happenning koji se održava svake godine.

Izvor: Agencije