Uskoro remake filma ‘Valter brani Sarajevo’

Nakon desetljeća prikazivanja u kinima, Kinezi su odlučili finasirati snimanje remakea filma Valter brani Sarajevo. Snimanje treba početi iduće godine u Sarajevu.

Ministarstvo kulture i sporta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine kaže da će od sedam miliona eura planiranih za projekat, u Bosni i Hercegovini biti potrošeno pet miliona eura. Nadaju se i velikom prilivu kineskih turista, izvještava iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Kada je 1972. godine Ljubiša Samardžić u Sarajevu snimao film bh. reditelja Hajrudina Krvavca nije mogao ni pretpostaviti da će ga uloga Zisa proslaviti u dalekoj Kini.

‘Vratit će se Valter’

“Ja kad sam otišao [u Kinu] sa svojom suprugom oni su me dočekali – na aerodromu je bilo nekih 5.000-6.000 ljudi… Onda, kada sam izašao iz aviona, oni su vikali: ‘Đis, Đis, Đis…'”, prisjeća se Ljubiša Samardžić, glumac i reditelj iz Beograda.


Ljubiša Samardžić o remakeu

Ratni film o sarajevskom pokretu otpora, koji predvodi misteriozni ilegalac Valter, više od četiri decenije poslije u Narodnoj Republici Kini ostaje jedan od najpopularnijih filmova.

“Otpor, sam po sebi, budi kod gledalaca, bez obzira na to kojoj veri ili naciji pripadali, ponos i dostojanstvo. Ovaj film i televizijska serija su naišli na njihovo dopadanje, jer i oni imaju svoje neprijatelje u susedstvu. I oni imaju svoje muke, verujte mi”, kaže Samardžić.

Ni na Balkanu Valter nije zaboravljen. Ideja otpora i borbe za prava i pravdu ekranizirana ovim filmskim klasikom godinama su tema popularne muzike, tako da je jedna pjesma nazvana Vratiće se Valter. I Valter se, zaista, vraća.

Jadran film iz Zagreba, Filmski centar iz Sarajeva i federalno Ministarstvo kulture postižu dogovor s kompanijom China Star Media o snimanju remakea.

“U Kini sada živi 1,3 milijarde ljudi, a polovina je pogledala film Valter brani Sarajevo“, kaže Bing Xiang iz China Star Media.

Glumci iz BiH, režija iz Kine

Xiang vjeruje da će se, zahvaljući popularnosti filma, isplatiti i ova investicija.

“Ovdje se radi o investiciji od sedam miliona eura. U ugovoru će pisati kako je obavezno da se pet miliona eura potroši u Bosni i Hercegovini”, kaže Samir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta.

I to u narednoj godini, kada će se remake i snimati.

S glumačkom postavom iz Bosne i Hercegovine, remake će režirati kineski reditelj.

Nije poznato ko je novi Valter, kao što nisu poznati ni detalji remakea, ali bi ga bilo nemoguće zamisliti bez kultnih rečenica “Strijelac zove Kondora” ili “Vazduh trepti ko da nebo gori”, kao što je ga je nemoguće zamisliti bilo gdje drugo osim u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera