Uskoro sastanak Rusije, Ukrajine, SAD-a i EU

Lavrov s Kerryjem dogovorio da će organizirati direktne pregovore, a u Ženevi će mu se pridružiti ukrajinski kolega Deščica i Ashton (Reuters)

Predstavnici Ukrajine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije sastat će se 17. aprila u Ženevi, kako bi pokušali riješiti međunarodnu ukrajinsku krizu, objavio je u petak navečer State Department, javile su agencije.

Sankcije krimskim zvaničnicima

SAD je uveo sankcije sedmerici krimskih zvaničnika i direktorima kompanije Černomorneftegaz, saopćilo je američko Ministarstvo finansija.
Američkim građanima je zabranjeno da s njima imaju bilo kakav poslovni kontakt, a njihovi bankarski računi pod jurisdikcijom SAD-a bitće blokirani.

Američki državni sekretar John Kerry će u Ženevi “nastaviti pokušaje smirivanja stanja u Ukrajini i traženja diplomatskog puta”, navela je američka diplomatija u kratkom saopćenju.

“Sjedinjene Američke Države su se obavezale mobilizirati međunarodnu zajednicu u podršci Ukrajini i pomoći njenom narodu u izgradnji stabilne, demokratske i napredne države”, piše u saopćenju.

EU je potvrdila susret u Ženevi.

Bez velikih očekivanja

“EU je do kraja angažirana u diplomatskim naporima da se riješi kriza u Ukrajini i da se pronađe političko rješenje”, saopćeno je iz Ureda visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Načelno su taj sastanak u Evropi ove sedmice već najavile američke i evropske diplomate, ali grad i datum još nisu bili poznati.

S ruske strane, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je s Kerryjem dogovorio da će organizirati direktne pregovore, a u Ženevi će mu se pridružiti ukrajinski kolega Andrij Deščica i Ashton.

Međutim, zvanični Washington je, putem zamjenice državne tajnice za Evropu Victorije Nuland, u srijedu izrazio sumnje u rezultate tog sastanka i naveo da “nema velikih očekivanja”, iako je jako važno “diplomatiji ostaviti otvorena vrata”.

Izvor: Agencije