Uskraćena prava udovicama sirijskih boraca u Jordanu

Od početka rata u Siriji najmanje 2.000 državljana Jordana pridružilo se tamošnjim oružanim grupama. Obitelji koje ovi borci ostavljaju u Jordanu mogu se suočiti s velikim problemima, a udovice onih koji poginu na ratištu tvrde da im vlasti uskraćuju građanska prava.

Ajša nije njezino pravo ime. Ova žena nije ni slutila da će njen i život njenih petero djece postati težak i nesiguran zbog jednog jedinog dokumenta – jordanske vlasti odbijaju izdati smrtni list za njezinog supruga, koji je poginuo u borbama u Siriji. To znači da Ajša ne može ostvariti pravo na socijalnu pomoć, jer joj država ne priznaje status udovice, a njezina djeca ne mogu izvaditi osobne dokumente. Ona se ne može preudati, a ni ona ni njezina djeca ne mogu naslijediti kuću koja je ostala iza njenog supruga.

“Moj muž je otišao u džihad. Svaka čast, ali zašto se nama uskraćuju građanska prava? Nitko me financijski ne pomaže. Bez očevog smrtnog lista, moja djeca neće dobiti osobne dokumente, niti će imati budućnost”, kaže Ajša.

‘Ruke su nam vezane’

Mnoge udovice u Jordanu imaju slične probleme. Suprug od Ummu Maher je također poginuo u borbama u Siriji, a ona je ostala sama s tri kćeri. S obzirom na to da nema smrtni list svoga supruga, ne može prodati njegov automobil.

“Ruke su nam vezane. Otišla sam u službu za socijalni rad, ali tamo su mi rekli da mi ne mogu pomoći bez smrtnog lista. U sustavu piše da mi je muž još živ te da se i dalje skrbi za nas”, kaže Ummu.

Do sada je u redove oružanih grupa u Siriji stupilo više od 2.500 jordanskih boraca, uglavnom selefija. Kako bi izdali smrtni list, nadležni jordanski organi traže pismenu potvrdu jedne od priznatih bolnica u Siriji. Ukoliko to nije moguće, potrebno je pribaviti izjavu jednog svjedoka koji će potvrditi smrt.

“Više od 300 jordanskih boraca poginulo je u Siriji od početka rata. Iza sebe su ostavili ožalošćene obitelji, koje tonu u siromaštvo i koje, zbog oštrih zakona, nailaze na brojne probleme. S obzirom na to da su sirijsku granicu prešli ilegalno te da obitelji ne posjeduju službene dokumente koji potvrđuju da su poginuli u inozemstvu, za jordanske vlasti poginuli borci još su živi”, javlja iz Ammana reporterka Al Jazeere Nisreen el-Shamayleh.

‘Vlasti s pravom zabrinute’

Neki analitičari smatraju da Vlada ispravno postupa u ova krizna vremena u regiji.

“Vlasti su s pravom zabrinute za sigurnost. Ne može se izdati smrtni list za nekoga tko je navodno poginuo u inozemstvu, jer ako se ispostavi da je to laž i da takva osoba želi nauditi Jordanu, ona se može vratiti i izvršiti nezakonita djela. Uđu li na teritorij Jordana, takve osobe jako je teško pronaći”, smatra politički analitičar Majid Asfour.

Jordan je odlučan u nastojanjima da spriječi odlazak selefijskih borca u Siriju. Aktivisti navode da se deseci jordanskih boraca ne smiju iz Sirije vratiti u matičnu državu, jer znaju da bi im, ako se vrate, vlasti mogle suditi za terorizam.

Izvor: Al Jazeera