Uslovna prodaja aviokarata Beograd-Zagreb

Delegacija aviokompanije Air Serbia u srijedu će se sastati sa hrvatskim vazduhoplovnim vlastima kako bi riješili spor dvije strane o avioliniji na relaciji Beograd – Zagreb.

Avioni će letjeti, ali je otvoreno pitanje hoće li putnici iz Hrvatske u Zagrebu moći kupovati karte kompanije Air Serbia i za druge destinacije osim Beograda. 

Nedavno je objavljena vijest da će glavni gradovi Hrvatske i Srbije, nakon 23 godine, biti povezani redovnom aviolinijom.

Nedugo zatim hrvatske vazduhoplovne vlasti potvrdile su da Air Serbia može da leti, ali karte mogu da se kupe samo pod određenim uslovima.

“To znači da Air Serbia može obavljati usluge linijskog zračnog prometa na način da se prijevoz putnika smije obavljati isključivo na liniji Beograd – Zagreb i obratno, odnosno iz Beograda kao prvog polazišta u Zagreb i iz Zagreba do Beograda kao krajnjeg odredišta. To se odnosi i na prodaju aviokarata”, upozorila je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

U praksi to bi značilo da putnici iz Hrvatske ne mogu da se čekiraju u Zagrebu i da u Beogradu budu u tranzit zoni do sljedećeg polaska, odnosno krajnje destinacije.

Dio dogovora o otvorenom nebu Evrope

“Ukoliko do dogovora dve strane ne dođe, putnici iz Zagreba će morati da prođu pasošku i carinsku kontrolu, što znači da će oni praktično izaći iz aerodoroma, a onda će karte ponovo morati da čekiraju za drugi let do krajnje destinacije”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva napominju da je Srbija potpisnica Sporazuma o otvorenom nebu Evrope zajedno sa još 35 zemalja EU-a, među kojima je i Hrvatska.

“Avioprevoznicimа iz zemаljа EU i аvioprevoznicimа registrovаnim u Srbiji dozvoljаvа se dа koriste neogrаničenа sаobrаćаjnа prаvа između bilo koje tаčke u Srbiji i bilo koje tаčke u držаvi člаnici EU. Avioprevoznici iz Srbije mogu povezati dve direktne tаčke, jednu u Srbiji, а drugu u nekoj drugoj držаvi potpisnici ESAA sporаzumа”, navode u direktoratu.

Premijera Aleksandra Vučića čudi što se Hrvatska plaši konkurencije iz Srbije, odnosno zemlje koja, kako kaže, u narednih pet godina neće biti dio EU.

“Ne želim da verujem da se plaše principa otvorenog neba, takmičenja, konkurencije. Ne želim da verujem da hoće da uruše tako visoke i tako važne evro principe. Ne želim da verujem da beže od takmičenja u ekonomiji. Mi ćemo da podstičemo to takmičenje, jer ćemo u njemu sve više i sve bolje da pobeđujemo i nećemo da uskraćujemo nikakve dobre uslove za poslovanje ni hrvatskim, ni bilo kojim drugim firmama”, poručio je Vučić.

Urednik portala Tango six Petar Vojinović smatra da dvije strane različito tumače evropski zakon o otvorenom nebu te tvrdi da taj zakon nema veze sa prodajom karata.

“Air Serbia takođe leti za hrvatsko primorje. Znači, jedna obrnuta situacija za koju niko nije zaista imao nikakvu primedbu iz Hrvatske vezano za to. Kada su putnici dolazili iz trećih destinacija, preko Beograda, sve je bilo OK”, ukazuje Vojinović.

Dolaskom Air Serbije na tržište Hrvatske ta kompanija bi putnike iz Zagreba preko Beograda povezala sa Bliskim i Dalekim Istokom, budući da te letove obavlja u saradnji sa Etihad Airwaysom. 

Izvor: Al Jazeera