Uspješna vježba presretanja projektila

YouTube/ Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet

Vojska Sjedinjenih Američkih Država i osam saveznica u utorak su radili na simultanom presretanju lažnih balističkih i krstarećih projektila nedaleko od obale Škotske, objavila je američka mornarica, te kazala kako je ova provjera važna prva demonstracija tih sposobnosti u Europi.

Ovo je bio prvi put da je navodeći presretač tipa Standard Missile-3 Block IA, proizvođača Raytheon Co, ispaljen van granica SAD-a, te prvo presretanje prijetnje balističkim projektilom u Europi, navodi mornarica.

Holandski brod je pratio metu i prosljeđivao informacije brodu američke mornarice USS Ross.

U dugoplaniranom testu učestvovali su brodovi iz SAD-a, Australije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Norveške, Španije i Velike Britanije. Testiranje se izvelo u vrijeme kada je Rusija pojačala korištenje svojih krstarećih projektila protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

„Ova država demonstrira posvećenost SAD-a odbrani Europe našim Aegis brodovima i našom kopnenom stanicom u Rumuniji, kao i profesionalno djelovanje mornara naših saveznika“, kazao je admiral Mark Ferguson, komandant američkih pomorskih snaga Europe i Afrike.

Odlično vrijeme za provjeru

Dodao je kako je test pokazao savezničku mogućnost da „sigurno izvedu efikasnu zajedničku odbranu na moru protiv simultanih protiv-brodskih i balističkih prijetnji“.

Riki Ellison, osnivač neprofitne Alijanse za zagovaranje odbrane od projektila (MDAA), rekao je kako je test pokazao da brodovi mornarica drugih država mogu pratiti i prosljeđivati informacije i ciljanju i ispaljivanju prema potencijalnim prijetnjama projektilima za američke brodove.

To znači da američka mornarica može smanjiti broj brodova koji joj je potreban za misije ovakvog tipa u Mediteranu, te koristiti savezničke brodove, dodao je.

„Ovo je odlično vrijeme za ovakav test jer pokazuje naše mogućnosti da prati i presretne vrste projektila koji se ispaljuju u i protiv Sirije. Dokazuje da senzori brodova drugih država mogu biti korišteni za davanja ranog upozorenja Mornarici (SAD-a) za potencijalne prijetnje“, istakao je.

Izvor: Agencije