Uspješni mladi inovatori iz Prijedora

Mladi inovatori iz Prijedora u Bosni i Hercegovini godinama osvajaju najznačajnija priznanja na festivalima znanja i stvaralaštva.

Rad učenika i profesora Elektrotehničke škole, software za proračun geometrijskih likova “Ahmes”, osvojio je zlatne medalje na manifestacijama srednjoškolskih inovacija u Zagrebu i Novom Sadu.

Hodnici puni plaketa i učionice ispunjene peharima govore o uspjesima škole u oblasti inovacija.

Eko robot, daljinsko upravljanje automobilom pomoću računara, elektronsko školsko zvono, fotorobot… samo su neki od učeničkih radova koji su školi donijeli priznanja i ugled.

Voditeljica sekcije, profesorica Olivera Banjac, kaže se kako prilikom upisa biraju samo odlični učenici, jer je velika konkurencija.

Momčilo Stojnić i Duško Gajić, učenici završnog razreda, osmisli su software “Ahmes”, kojim se iz datoteke učitava podatak geometrijskog lika, naprimjer piramide.

Program potom računa nepoznate matematičke vrijednosti.

Najdraže nagrade

Taj princip rada softvera, misle autori, važan je za đake i nastavni proces.

To olakšanje za učenike na srednjoškolskom sajmu u Novom Sadu nagrađeno je zlatnom medaljom, baš kao i u Hrvatskoj.

Zadnje nagrade su najdraže, priznaje direktorica škole Ljiljana Stojanić, te ih čuva na polici kancelarije.

Ona govori kako je sve počelo prije sedam godina osnivanjem sekcije inovatora.

Za ovu školu se čulo. Osvojili su preko 30 medalja za 80 inovatorskih eksponata izloženih na manifestacijama, uglavnom u našoj regiji.

Nove tehnologije koje u nastavi primjenjuju učenici i profesori prijedorske Elektrotehničke škole, prenosi Al Jazeerin novinar Boris Gagić, svrstavaju je u jednu od najboljih u Bosni i Hercegovini.

Problem je što se njihove inovacije kasnije teško primjenjuju u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera