Oglasi

Uspješni rezultati General Electrica

Odluka General Electrica da uloži novac u energetski sektor rezultirala je povećanjem profita.

Jedna od najvećih američkih kompanija, General Electric objavila je poslovne rezultate koji ulijevaju dosta optimizma.

Prodaja raste u svim sektorima, a analitičari procjenjuju da čak ni prizemljenje Boingovih aviona 787, neće naškoditi sektoru proizvodnje motora na mlazni pogon ove kompanije.

Kocka se isplatila. Odluka General Electrica da uloži novac u energetski sektor, rezultirala je povećanjem profita i to za 14 posto u posljednjem kvartalu 2012.

'Marže veoma niske'

Profit je rastao i u svim ostalim sektorima ove kompanije, a najviše u prodaji mlaznih motora za avione – 22 posto.

Dio tih motora isporučen je za Boingove prizemljene Dreamlinere, no to, kako smatraju analitičari, neće naštetiti General Electricu.

Stephen Tusa, analitičar  Morgan banke kaže:

"Na kraju, možda se koji motor i promijeni, ali budući da su marže trenutno veoma niske, mislim da to neće imati uticaj na dionice ove kompanije. Možda hoće na avioindustriju."

Još jedan predznak daljnjeg rasta ove kompanije je povećanje narudžbi proizvoda koji su se do sada, usljed viška proizvodnje, gomilali u skladištima.

Ekonomisti smatraju da je to predznak rasta cjelokupne američke ekonomije, budući da je General Electric kompanija sa najširom paletom proizvoda u toj zemlji.

Rezultati s kineskog tržišta

Bricklin Dwyer, ekonomist BNP Paribas banke, kaže:

"Imate dva glavna presjeka. Kratkoročni i dugoročni, odnosno, kako će se ekonomija kretati kratkoročno i dugoročno. Prema našim analizama, u oba slučaja ekonomija pokazuje rast, ali nažalost, taj rast se može jedino okarakterisati kao veoma skroman"

Uspjeh General Electrica, najviše se temelji na odličnim rezultatima postignutim na kineskom tržištu, što ova kompanija očekuje da će se nastaviti i u 2013. godini.

No, perspektiva na razvijenim tržištima Evrope i SAD-a ostaje neizvjesna.

Izvor: Al Jazeera