Uspješno testiran borbeni helikopter namijenjen Srbiji

Vojska i policija Srbije bi krajem 2018. godine trebale preuzeti prvi H145 (EPA)

Airbusov helikopter H145M, koji je Srbija naručila, uspješno je izveo prvi let s kompletnim oružanim sistemom HForce, saopćeno je iz kompanije Airbus.

Probni let je izveden krajem augusta u Donauwoerth, gradu u Bavarskoj.

“Kao prvi kupac helikoptera H145M s oružanim sistemom HForce-om, Srbija je naručila devet helikoptera H145M, uključujući četiri opremljena HForce-om”, izjavio je direktor programa HForce u Airbus ogranku za helikoptere Jean-Luc Andre.

Laserski navođene rakete i mitraljezi

Zahvaljujući ovom modularnom oružanom sistemu koji je dizajnirao Airbus, helikopter H145M može biti opremljen sa svim vrstama navođenog i balističkog oružja, kao što su laserski navođene rakete i mitraljezi, navodi se u saopćenju Airbusa dostavljenom Tanjugu.

Prema ranijoj najavi predstavnika Airbusa, vojska i policija Srbije bi krajem 2018. godine trebala preuzetiu svoj prvi H145. Ugovorom je predviđeno da u Srbiju stigne ukupno devet helikoptera H-145M, od čega će šest pripasti vojsci, a tri policiji.

I dalje nije poznato koliko će koštati nabavka ovih letjelica.

Helikopter H-145M predstavlja laki transportni i višenamjenski helikopter s borbenim mogućnostima i smatra se jednom od najsavremenijih letjelica u svojoj klasi u svijetu.

iizviđanje i borbeni zadaci

On, osim dvočlane posade, može prevestijoš devet naoružanih vojnika, a može nositi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu.

S obzirom na to da je riječ o višenamjenskoj platformi, H-145M može se koristi i za izviđanje i borbene zadatke.

U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spašavanje.

Izvor: Agencije