Ustavni sud Crne Gore: Naknade majkama neustavne

Odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena doživotna naknada za majke sa troje i više djece, su neustavne, odlučio je Ustavni sud Crne Gore.

Sud je prije tri sedmice ocijenio kako je smanjenje naknada za četvrtinu u okviru vladinih mjera štednje ustavno. Korisnice tih socijalnih primanja protestiraju ispred suda i parlamenta u Podgorici tražeći od države isplatu naknada u cijelosti, kao doživotno stečeno pravo.

Nakon što je Ustavni sud Crne Gore odlučio da su Odredbe Zakona o naknadama za majke neustavne, u Podgorici je na protestu majki korisnica socijalnih naknada došlo do pokušaja ulaska u Parlament okupljenih koje je u tome spriječila policija, izvijestila je Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Majke su štrajkovale i u martu, dio njih i glađu ispred Skupštine. Novčanu naknadu od januara 2016. u Crnoj Gori prima 22 hiljade žena.

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je ranije majkama da Vlada ne pristaje na ucjene i da protestima neće dobiti ništa.

Država je na osnovi smanjenja naknade planirala uštedjeti 16 miliona eura.

Očekivanje odluke

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece odluku Ustavnog suda su dočekale ispred Parlamenta

“Mi ćemo biti ispred Ustavnog suda, protest je zakazan deset dana neprekidno, nadamo se da će trajati jedan dan i učinićemo sve da ono zbog čega smo 1. januara 2016. napustile radna mjesta, otišle sa zavoda, odrekle se penzija, da sve zajedno dođemo i odbranimo ono što mora da se odbrani”, navela je ranije članica Koordinacionog odbora korisnica naknada za majke sa troje i više djece, Željka Savković.

Ona je naglasila da više ne poziva na mir i dostojanstvo, “jer su mir i dostojanstvo nama ugroženi onog momenta kada smo dovedene u situaciju u kojoj se sada nalazimo“.

Izvor: Al Jazeera i agencije